U KINOTECI Ciklus filmova koji tematiziraju umijeće neuspjeha: Jugoslavenski film proglašen ‘najgorim ikada’

Foto: Kino Kinoteka

Premijerom digitalno restaurirane verzije satirične komedije “Šeki snima, pazi se” (1962.) redatelja Marijana Vajde otvara dr novi tematski program zagrebačke Kinoteke ‘Umijeće neuspjeha’, posvećen neuspjehu.

Naslovnu ulogu tumači nogometaš Crvene zvezde Dragoslav Šekularac Šeki, a pojavljuju se i pop-zvijezde Lola Novaković, Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sedmorica mladih, Zvonko Špišić, grupa 4M. Film je popratio Jugoton na jednoj od prvih tematskih singlica koje su promovirale glazbu iz filma.

Film je označen kao ‘najgori film svih vremena’, publika ga je bojkotirala, a mediji kritizirali, pa je brzo povučen iz javnog prostora, zbog čega je izostala šira suvremena revalorizacija. Nakon burnih reakcija strukovnog, državnog i medijskog aparata redatelj je izbačen iz Udruženja filmskih umjetnika Srbije i emigrirao u Njemačku te nastavio raditi u tamošnjem žanrovskom filmu.

“Šezdeset godina kasnije, Šeki je vremenska kapsula u jugoslavenskoj pop i celebrity kulturi s početka 1960-ih, koji djeluje puno zanimljivije nego u vrijeme u koje je nastao”, ističe se u najavi.

U ciklus uvodi tema ‘Točka na i’ posvećena filmovima koji su označili krajeve pojedinih stilskih razdoblja ili karijera unutar i izvan filma, a program uključuje i jedan od najboljih filmova svih vremena “Građanin Kane” Orsona Wellesa te svojevrsnog hollywoodskog Šekija, epski vestern “Vrata raja” koji je upropastio studio United Artists, karijeru oskarovca Michaela Cimina i struju tzv. novog Hollywooda.

Komentari