Turci otvorili šminkersku slastičarnicu u srcu grada, posjetili smo ih, čudo od baklave i drugih orijentalnih slastica

Volite baklavu, lokum, sve sa orasima i pistacijama… I naravno, tursku kavu? I mi isto, zato smo posjetili još uvijek friško otvorenu slastičarnicu La Turka u Petrinjskoj 47. Izrazito ugodno osoblje i susretljivi vlasnici dočekali su nas velikodušno i uz kavu i baklavu s nama proćaskali o trenutnoj sitauciji u ugostiteljstvu i svojoj slastičarnici koja je jedinstvena u metropoli, ali i u Hrvatskoj.

Trojica kolega koji vode slastičarnicu godinama su u poduzetničkim vodama, a direktor Tayfun Azakli iz Turske je u Zagreb doselio zbog ljubavi. S obzirom kakve turske specijalitete u vlastitoj proizvodnji i s dijelom uvezenim iz Turske pripremaju za Zagrepčane, možemo samo reći hvala Tayfunovoj supruzi što mu je zarobila srce i dovela ga pod naše nebo. U Zagrebu posluju od 2012. godine i prvih godina fokusirali su se samo na izvoz, a od prošle godine upustilii su se u otvaranje slastičarnice u punom smislu.

– U Zagreb sam došao zbog svoje sadašnje supruge koja je Hrvatica, a kolegu sam upoznao prije nekoliko godina u Dubaiju. Inače sam inženjer elektrotehnike i najprije sam radio u jednoj tvrtki u struci. Ispitivajući tržište u Zagrebu, shvatili smo da nedostaje slatkih specijaliteta koje možemo ponuditi. Slastičarnicu smo otvorili jer smatramo da takvih proizvoda ovdje nema, a koliko nam se čini od prošle godine interes je ogroman i odlično poslujemo, rekao je Tayfun Azakli i dodao kako im je posao jako pao zbog korona pandemije, ali su zatvoriti morali samo na desetak dana zbog potresa.

– Mi radimo gotovo cijelo vrijeme, posao jest pao kao i svima, ali mislim da će sada ići bolje. Morali smo zatvoriti zbog potresa koji nam je malo oštetio radnju, ali nije strašno. Već od ovog ponedjeljka ljudi se vraćaju u sve većem broju, prilagodili smo se i mi i oni novim uvjetima i nemamo problema s tim. Nama je dobro što imamo web shop i radimo dostave već godinama, tako da nam ovo nije nova situacija, rekao ja jedan od trojice partnera koji vode radnju.

Zanimljivo, imaju dvije djelatnice, a vlasnici zbog količine posla često uskaču i pomažu na blagajni i posluživanju.

Među tradicionalnim slasticama u ponudi su baklave, rahat lokum, čokoladne kockice, sušeno voće i ostali orašasti plodovi. – Imamo oko 30 različitih baklava, a ponudu mijenjamo često. U ponudi imamo i rahat lokum, a njih također imamo u oko 30 različitih okusa. Režemo ih po želji kupca i važemo, rekla nam je jedna od veselih zaposlenica.

Osim slastica, u slastičarnici La Turka može se isprobati i različite kombinacije lješnjaka, oraha, badema i ostalih orašastih proizvoda, a ima ih i u karameliziranim opcijama. Većina toga peče se i izrađuje u njihovoj radnji koja je smještena na Samoborskoj cesti. – Imamo šest vrhunskih chefova koji izvrsno rade. Autentični su, znaju što je prava turska slastica i sve tajne koje treba znati da bi okus bio nevjerojatan, rekao je Tayfun.

Turci ne piju samo kavu, i čaj je vrlo popularan! Tradicionalni čaj iz La Turke sami uzgajaju na plantažama u Hrvatskoj. – U Turskoj čaj dobivate gdje god da dođete, čak i kada idete kupiti neki proizvod. To smo donijeli i u Zagreb, objašnjava nam Tayfun.

Hrvatsku reakciju na krizu oni smatraju jako dobrom, čini se da se ovdje osjećaju kao kod kuće i nisu, kažu, imali problema s inspektorima koji svakog dana kontroliraju drže li se prodavaonice propisanih epidemioloških mjera. – Mi se snalazimo u ovim uvjetima, zaista nemamo problema s ovom situacijom, zadovoljan je Tayfun.

Planirali su i dogovarali širenje i po drugim gradovima u Hrvatskoj, ali je sve stavljeno na čekanje zbog trenutne situacije. No, ukoliko se stvari još malo normaliziraju, oni namjeravaju nastaviti prema planu i širenjem poslovanja diljem zemlje koju su zavoljeli, kao što su zavoljeli i naše žene… – Širit ćemo se čim situacija dozvoli. Mislim da smo pogodili nišu što i naš brend ovdje postaje prepoznatljiv. Kao što smo partner i ja zavoljeli Hrvatice, tako smo zavoljeli i ovu zemlju koja nas je jako lijepo prihvatila, zaključuje Tayfun.

Na poklon smo dobili pravu tursku kavu i lokum za prste polizati… Sigurni smo da ćemo se ovdje vratiti jer okusi su stvarno neponovljivi.

 

Komentari