TREŠNJEVČANI, OVO SE NE PROPUŠTA: I ove godine se održava festival koji već tradicionalno pozdravlja jesen zanimljivim programom

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL/Ilustracija

Centar za kulturu Trešnjevka već devetu godinu organizira manifestaciju Obiteljski festival u parku koja će se ove godine održati u Parku Stara Trešnjevka i u vanjskom atriju Centra za kulturu Trešnjevka u subotu, 25. rujna s početkom u 10 sati.

“Ovom manifestacijom simbolično ispraćamo ljeto i pozdravljamo jesen. Na manifestaciju pozivamo obitelji te sve stanovnike Trešnjevke i šire da nam se pridruže na ovom cjelodnevnom slavlju. U jutarnjem programu pozivamo djecu, roditelje, djedove i bake da nam se pridruže na različitim kreativnim i književnim radionicama, dok ćemo u večernjim satima uživati u jazz koncertu, a nakon toga u predstavi suvremenog plesa u okviru programa Rasplesani park”, poručuju organizatori.

Program je besplatan za sve građane, a u nastavku donosimo dio programa:

U sklopu 14. Festivala dječje knjige na književnom punktu (kod skulpture Kikiriki):

Od 10 do 11 sati u Centru za mirovne studije održat će se predstavljanje slikovnice i projekta “Šarene priče”.
Centar za mirovne studije, Studij dizajna-Arhitektonski fakultet i Centar za kulturu Trešnjevka na jedan inkluzivan i inovativan način prezentirati će nam slikovnicu za djecu i odrasle s pričama prijatelja, novih i starih članova hrvatskog društva „Šarene priče“.

Slikovnicu će predstaviti bivši polaznik dječjeg vrtića Mak Horvat ( danas dijete od 14 godina) iz dječjeg vrtića Travno koji je i sudjelovao u procesu nastajanja slikovnice, odnosno izrade ilustracija prema ispričanim pričama. A više o samom projektu predstaviti će nam Tea Vidović iz Centra za mirovne studije i suradnici. Na ovom susretu pročitati ćemo jednu od priča – Priča iz Afganistana. Preporučena dob djece je 6-12 godina

Radionica “Mali ilustratori”, održat će se od 11 do 12 sati, a vodit će ju Sanja Pribić.

Sanja Pribić rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986. Piše i objavljuje priče za djecu. Dobitnica je Pohvale Grigor Vitez za autorsku slikovnicu “Putovanje plave suze” 2014. godine.

Posjetitelje očekuje i dinamična Bookcrossing zona sa stotinama knjiga na kojoj možete saznati kako se učlaniti u jedinstvenu svjetsku knjižnicu bez bez članarine i polica, besplatno nabaviti dobre knjige ali i svoje otputiti u svijet knjigoljubaca.

Na drugom punktu odvijat će se radionice za djecu.

Hokus pokus radionice za djecu sastoje se od pokusa, demonstracija, vođenih razgovora i interaktivnih kvizova. Svrha radionica je upoznavanje djece sa svijetom znanosti, znanstvenim područjima i metodama kroz njima primjerene sadržaje i način prezentacije. Radimo pokuse i trikove s kemikalijama i sitnicama iz kućanstva. Uz pomoć kemijskih reakcija i fizikalnih zakona isprobavamo hrpu stvari – od lansiranja rakete-epruvete do sviranja usne harmonike. Bonus: pušemo balone od sapunice, ali na hokus pokus način. Preporučena dob djece je 6-12 godina.

Održat će se i radionica Zeleni klik. riječ je o edukativnoj igri u sklopu koje djeca kreću u potragu za stablima u Parku Stara Trešnjevka. Potraga za stablima uključuje kreativnu igru potrage, učenje o trešnjevačkim stablima i kreativne/sportske aktivnosti s volonterima, s kojima će djeca sudjelovati u razmjeni vještina i u kampanji #budifrend. Svaki sudionik dobit će mali unikatan podsjetnik na sudjelovanje u potrazi. Preporučena dob djece je 7-14 godina, a mlađa djeca mogu sudjelovati uz pratnju roditelja.

Tu je i Festival zvijezda, osmišljen isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle je krenula želja, festival Tanabata se tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo sudionicima da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo.

Djeca će imati priliku izrađivati i lutkice naprstke te osmišljavati priču i prezentirati ju samostalno ili kao igrokaz s drugom djecom. Lutkice naprstci osim za izvođenje igrokaza služe za pričanje priča, te kao pomoć u učenju.

Od 18 do 20 sati posjetitelji će imati prilike uživati u koncertu jazz glazbe “Život je lijep u atriju” CeKaTe-a. Mezzosopranistica Iskra Stanojević Koški, uz klavirsku pratnju Petra Ćulibrka, pjevat će nam popularne klasike od Franka Sintre, Georgea Gershwina, Colea Portera, Arthura Hamiltona i drugih, do omiljenih mjuzikala poput “Kneginje čardaša”, “Male Floramye” i “Grofice Marice”.

Za sam kraj, bit će izvedena  predstava suvremenog plesa „Samoizolacija u 40 minuta“ čiji je autor i izvođač Jura Ruža.

Komentari