SVE O VAŽNOSTI ZNANJA: ‘Ritina škola’ kazališta Planet Art uči o životu

Foto: Kazalište Planet Art Facebook

Jedna od najizvođenijih suvremenih komedija “Ritina škola” naći će se na daskama Male scene u nedjelju, 28. veljače u 20 sati. Popularnu predstavu za hrvatsku je publiku prilagodilo kazalište Planet Art.

Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Večernji tečaj književnosti promijenit će njihove živote iz temelja.

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo samo su neka od pitanja koja si likovi postavljaju za vrijeme predstave. U društvu koje ne cijeni znanje pojavljuje se jedna Rita, cura koja kako sama kaže, “želi znati, želi shvatit, želi skužit”. Priča o znanju i obrazovanju postaje još intrigantnija kada se smjesti u hrvatski kontekst.

Za režiju je odgovoran Marko Torjanac, diplomirani glumac i osnivač kazališta Planet Art. On ujedno tumači ulogu rezigniranog profesora Pravdana kojem će frizerka Rita promijeniti život. Ulogu šarmantne frizerke Rite tumači Vanda Winter, koja mijenja Natašu Janjić Medančić koja je na porodiljnom dopustu.

“Ritinu školu” napisao je britanski dramaturg Willy Russell. To mu je jedan od najpoznatijih uradaka koji je 1983. pretočen u film koji je zaradio tri nominacije za nagradu Oscar.

Predstavu je u hrvatskoj adaptaciji moguće je pogledati uživo u Kazalištu Mala scena. Cijena ulaznice je 60 kn, dok je online ulaznica dostupna po cijeni od 39 kuna.


Komentari