Svaki put kad se pojave raspamete sve prisutne: Ovo su prizori na koje svi Zagrepčani mogu biti ponosni!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

I ove je subote pažnju kako domaćih, tako i mnogobrojnih turista, privukla ceremonija Velike smjene straže. 

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ma da, malo je reći da ceremonija privlači pažnju. Prikaz dnevne smjene stražarske posade kakva se odigravala i u vrijeme Banovine Hrvatske neposredno prije Drugog svjetskog rata, svake je subote prava atrakcija, a dijelić svečanosti turisti redovito ovjekovječe fotografijama pa tako prizori, na koje Zagreb i Hrvatska mogu biti jako ponosni, obilaze cijeli svijet.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Inače, počasno-zaštitna bojna je postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske koja osim što ima dužnost izvršavanja počasno – ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha, ima i zadaću zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika OS RH, odnosno predsjednika/icu. Postrojba broji 300-tinjak pripadnika, a nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prvi puta je pu ova ceremonija izvedena 30. svibnja 1991. i redovno se izvodila do 1. listopada 2000. Nakon sedamnaestogodišnje stanke, ta je tradicija vraćena 27. svibnja 2017. u okviru programa obilježavanja Dana oružanih snaga Republike Hrvatske. Izvodi se točno u podne svake subote, blagdanima i praznicima, u razdoblju od 27. svibnja do 1. listopada.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Foto: Damjan Tadic / CROPIX


Komentari