Sutra će zagrebačke fontane ispred NSB-a biti osvijetljene zlatnom vrpcom, evo i zašto!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Mjesec rujan je mjesec podizanja svijesti javnosti o problematici malignih bolesti u dječjoj i
adolescentskoj dobi, te su s tim ciljem u udruzi Krijesnica pripremili nekoliko aktivnosti.

Petak, 18. rujna 2020. godine u 20:15, osvjetljavanje zagrebačke fontane u ulici Hrvatske bratske zajednice zlatnom vrpcom koja je simbol podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti, koja su poput zlata dragocjena, a od subote će u zagrebačkim tramvajima biti postavljeni plakati udruge.

Zlatnom vrpcom i plakatima želi se upoznati javnost s činjenicom da svake godine u životima 180-ak djece i njihovih obitelji u Hrvatskoj postoje i oni manje lijepi periodi u kojima im je posebno potrebna podrška. Toplina, prihvaćanje, lijepa riječ, osmijeh na licu, obrisane suze često su ono jedino što im, uz stručnu pomoć koju im pružaju naši liječnici i medicinsko osoblje, u tim trenucima treba. I zato, što nas je više upoznato s problemima malignih bolesti u dječjoj dobi, što više nas ne okreće glavu na drugu stranu kad čuje za riječ rak u dječjoj dobi, koliko god ta riječ zvučala zastrašujuće, našim malim hrabrim borcima i njihovim obiteljima će biti lakše proći kroz ovu nemili životni izazov.

Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima osnovana je 2000. godine, a vizija Krijesnica je stvoriti društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup, za vrijeme i nakon liječenja, svim relevantnim sustavima koji odgovaraju pojedinačnim potrebama djeteta i obitelji.

Ideja za osnivanje udruge proizišla je iz iskustva roditelja i medicinskog osoblja Onkološkog
odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb te potrebe za proširivanjem komunikacije među roditeljima i poboljšavanjem kvalitete skrbi za oboljelu djecu. S vremenom, Krijesnica je
svoje aktivnosti prilagodila i obiteljima čija su djeca uspješno završila liječenje, obiteljima
koje su izgubile dijete zbog maligne bolesti te mladim osobama koje su u djetinjstvu prošle
iskustvo liječenja maligne bolesti te danas aktivno sudjeluju u radu udruge te dijeljenjem
vlastitog iskustva pružaju podršku djeci u liječenju.


Komentari