Subota na ZagrebDoxu: U fokusu su putopisni dokumnentarci

Najdugovječniji i najprestižniji domaći festival posvećen dokumentarnom filmu – ZagrebDox traje još samo dva dana.

Pretposljednjeg festivalskog dana, u Kaptol Cinema, možete pogledati selekciju putopisnih dokumentaraca, ali i poslušati tribinu na kojoj će sudjelovati Danijel Riđički, Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, Boris Veličan, a moderatorica će biti Nika Petković

Geslo legendarnog dokumentarista i strastvenog hodača na duge staze, njemačkog redatelja Wernera Herzoga glasi: “Svijet se otkriva onima koji putuju pješice.” Kakvim se god sredstvom otiskivali na putovanje, nesumnjivo je da ono od putopisnih dokumentarista uz znatiželjan duh iziskuje i umijeće pretakanja svojih avanturističkih odiseja u filmski medij. U susretu s nepoznatim, nerijetko i neočekivanim, ne otkriva se samo kaleidoskop različitih kultura, prostora, svjetova, razmišljanja i načina življenja, već i osvajaju neka posve nova polja imaginacije. U razgovoru s gostima, afirmiranim putopiscima i autorima putopisnih serijala i dokumentaraca, otkrit ćemo više o tome s kakvim kreativnim, autorskim i osobnim vizijama pristupaju ovome žanru.

ZagrebDox 2022 :: Anny from ZagrebDox on Vimeo.

u 21 sat pak na rasporedu je film Anny, redateljice Helene Třeštíkove, majstorice snimanja običnih ljudi kroz dulje vremensko razdoblje, što naziva “time-lapse dokumentarcima”. Kroz kameru promatra ključne trenutke u životu žene s dna društvene ljestvice. Anny upoznajemo 1996. kada se u želji da priskrbi više novca za unučad u dobi od 46 godina počinje povremeno baviti prostitucijom. Istodobno upoznaje Pleasure without Risk, nevladinu udrugu koja pruža podršku i edukaciju seksualnim radnicama i čak ih angažira u autorskim kazališnim predstavama, gdje Anny otkriva još jedan od svojih brojnih talenata. Pratimo je idućih 16 godina dok govori o obitelji, svakodnevnim poslovima, radu na ulici, podrijetlu i životu u kazalištu.


Komentari