Subota na ZagrebDoxu: Svjetska premijera dokumentarca Ivane Marinić Kragić i online dodjela nagrada

Subotnji dan na ZagrebDoxu obilježit će svjetska premijera filma Nun of Your Business hrvatske redateljice Ivane Marinić Kragić. Dokumentarac o dvjema časnim sestrama koje se zaljubljuju, napuštaju samostan i započinju zajednički život na jednom dalmatinskom otoku na programu je u 20 sati u Kinu SC, a nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljicom i protagonisticama filma. Istovremeno, u 20 sati počet će i online live prijenos dodjele nagrada ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se moći platiti na platformi Rplus i festivalskoj Facebook stranici.

Prije toga, u 14 sati u Kinu SC festivalska publika imat će prilike pogledati film Žena, čiju režiju  potpisuju dugogodišnji suradnici – redateljica Anastasia Mikova i poznati ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus-Bertrand. Film sabire priče 2000 žena iz čak 50 država, a kroz intimne portrete protagonistica nastoji rasvijetliti nepravde s kojima se svakodnevno suočavaju. Mađarsko ostvarenje o sjećanju, ratnoj traumi te preplitanju prošlosti i sadašnjosti, Euforija postojanja redateljice Réke Szabó, ovjenčano Grand Prixom festivala u Locarnu, na programu je u 16 sati u dvorani Kina SC. U 18 sati na istoj je lokaciji na programu film Bolnica ispod zemlje Ferasa Fayyada, nagrađivano ostvarenje koje o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice Amari Ballour koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji. U 22 sata u Kinu SC publika će moći pogledati novi film oskarovca Alexa Gibneyja, Građanin K, o nekadašnjem ruskom oligarhu i današnjem političkom disidentu, Mihailu Hodorkovskom.

Govori da bih te razumio

U Teatru &TD u 15 sati na programu je reprizna projekcija filma Švedsko ljeto Johna Skooga, koji prenosi impresije o ljetnoj dokolici na jugu Švedske. Premijernu hrvatsku projekciju imat će na istoj lokaciji u 17 sati srpsko-hrvatsko-katarsko ostvarenje Govori da bih te vidio Marije Stojnić koji donosi priču o jednoj od najstarijih radijskih postaja u Europi, Radio Beogradu. Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su obiteljske drame Naslijeđene sjenke, u kojoj redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, prenoseći se generacijama, ostavljaju svoj trag u sadašnjosti. Film je na programu u 19 sati u Teatru &TD. Američki redatelj Luke Lorentzen u dokumentarcu Ponoćna obitelj, nagrađenom s dvadesetak priznanja diljem svijeta, uključujući ono za kameru na Sundanceu, pridružuje se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica, a film će publika imati priliku pogledati u 21 sat u Teatru &TD.

Ponoćna obitelj

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox traje do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti, a nagrađeni filmovi moći će se pogledati u nedjelju.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću.

Žena

Informacije o ulaznicama i raspored projekcija ovogodišnjeg ZagrebDoxa nalaze se na službenoj internetskoj stranici festivala: www.zagrebdox.net.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Generalni sponzor festivala je Hrvatski telekom.


Komentari