Srijeda na ZagrebDoxu: premijera filma ‘Babajanja’ Ante Zlatka Stolice

Foto: Zagrebdox

Nakon besplatnih projekcija u 15 sati i reprizama s jučerašnjeg dana koje počinje u 16 sati, program trećeg dana Zagrebdoxa u zagrebačkom Kaptol Boutiqeu nastaviti će se do kasnih večernjih sati.

Srijeda je također posebna i zbog prvog događaja otvorenog za javnost, kada će u dvorani 4 u 17:30 direktor festivala Nenad Puhovski govoriti o Factumu, produkcijskoj kući kojoj je ravnatelj i osnivač, a koja je u 25 godina ostvarila preko osadmeset nagrađivanih dokumentaraca.

Od kaleidoskopa svakodnevnice do ratnih rovova

Cjelovečernji film “Godina vječne oluje”, zanimljiv je kaleidoskop svakodnevnice diljem svijeta tijekom lockdowna.

Film počinje u 17 sati uz dvorani 2, a njegova režija potpisana je imenima Jafara Panahija,
Anthonyja Chena, Malika Vitthala, Laure Poitras, Dominge Sotomayor, Davida Loweryja i Apichatponga Weerasethakula.

Također u 17 sati, ali dvorani pet, publici će biti ponuđeno kraće filmsko ostvarenje nominacijom za Oscar “Kad smo bili nasilnici” Jaya Rosenblatta, a iza jega i film “1970. godina” Tomasza Wolskog koji pripovjeda o političkoj represiji i nasilju uporabom arhivskih snimaka.  koristeći arhivske snimke, pripovijeda o političkoj represiji i nasilju

Od 18 sati u dvorani jedan čekaju nas i “Grozna djeca”Ahmeta Necdeta Çupura o sukobi tradicionalih običajima sa suvremenim aspiracijama, što je redatelju zaradilo posebno priznanje na festivalu Visions du Réel.

U isto vrijeme u dvorani 3 početi će i svojevrsno ljubavno pismo voljenoj ženi, film “Banalnost tuge” Jona Banga Carlsena. Danski autor će nakon filma ostati razgovarati s publikom o svome ostvarenju.

U 20 sati u dvorani jedan poubliku čekaju “Rovovi”, francuskog ratnog reportera Loupa Bureaua s fronte ukrajinskog Donbasa, a sadašnjost te nedavnu prošlost Ukrajine tematizira i dokumentarac “Dugi razlaz” Katyje Soldak (u dvorani 3).

“4 godišnja doba” (film koji je u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji), predtaviti će Belgijska redateljica Annabel Verbeke u dvorani 2 u 21 sat. U isto će se vrijeme u dvorani 4 prikazivati i film “Negostoljubivi” Sonite Gale o politikama odnosa Velike Britanije prema migrantima.

Večer se zaključuje kineskim redateljem Zhao Liangom i njegovim “Oprosti”, te filmom “Julija i ja” Nine Hobert, opisanim kao intimnim filmskim autoportretom.

Domaći esej s elementima horora

No, uz sjajne strane autore neće izostati ni oni domaći. Tako će u bloku kratkih filmova koji u 19 sati počinje u dvorani 2 donijeti premiju kratkog filma “Babajanja” Ante Zlatka Stolice, opisanim kao esejistički dokumentarac s elementima horora. Tu je također i audiovizualni esej “Mjesta” Davora Sanvincentia, o konstruiranim i anonimnim pejzažima.

Cijeli raspored za srijedu dustupan je na službenim stranicama Zagrebdoxa.


Komentari