SRIJEDA NA ANIMAFESTU: Susret s Ralphom Bakshijem, Animacija i ljubav u dvoje, “Obračun” prošlosti i budućnosti

Treći dan 31. Svjetskog festivala animiranog filma u Kinu SC otvara, u skladu s dobrim običajima, Svjetska panorama, ovoga puta s novim filmovima Georgesa Schwizgebela (Darwinova bilježnica) i Saše Svirskog (Vadimova šetnja), kao i Simonea Giampaola (o ekološkom pokretu mladih), Gabriela Böhmera (o eksperimentalnoj kirurgiji i procesima pamćenja), Michaline Musialik (o životinjama zarobljenima u stanu preminule starice), Chakyja Lillinija (queer film intrigantne likovnosti i premise), Marine Blin (o dječjem žalovanju) i Arjana Brentjesa (ekološka parabola).

U 13 sati ljubav prerasta u “Strast” u osmoj sekciji tematskog programa sa svima omiljenom Mačkicom Renate Gąsiorowske, Teat Beat of Sex Ep. 1-3 Signe Baumane, uvijek otkvačenom Sawako Kabuki (Nemoj reći mami), Seksi rubljem Izabele Plucińske, ali i Đavoljim igrama, Crnim psima, Intimnim dijelovima itd. Od 15:30 poštovatelji Zagrebačke škole crtanog filma mogu besplatno popratiti tradicionalni izbor njezinih remek-djela u izboru Borivoja Dovnikovića, ovoga puta iz godine 1973. Klasičari u nama mogu ponovno uživati u epizodama serije Maxi Cat Zlatka Grgića, Kolarovoj Utopiji, Ranitovićevom Kameleonu, Grgićevoj Gljivi te Putniku drugog razreda samoga Dovnikovića. Posebno je, međutim, zanimljiva serija kratkih namjenskih filmova Man the Polluter, koprodukcija National Film Board of Canada i Zagreb filma u kojoj se autori iz ideološki udaljenih sredina okupljaju oko zajedničke ekološke poruke. U ovoj manje poznatoj seriji može se uživati kao u nanovo pronađenom blagu s omiljenim karakteristikama Škole poput humora temeljenog na gegu i crteža blage, oble karikature, a šarm prošlosti pridaje joj i naracija dr. Freda H. Knelmana.

Autori su ponovno s publikom nakon projekcije Natjecanja studentskog filma 2 – sa Sarom
Szymanskom (Pet minuta starija), Camille Sallan (Prekrasno poslijepodne), Hee-yoon Hahm (Kazalište sjećanja) i Lucijom Oroz (45”) razgovara Višnja Vukašinović. Uz njihove radove može se izdvojiti i raskošni, ali suptilni Jelen Pilar Garcia-Fernandezsesme o obiteljskom nasilju.

Prime time SC-a (20:00) rezerviran je za VN kratkometražnog filma 3 u kojem nas očekuju: voštana, BAFTA-om nagrađena ljubav Sove i Mace adaptirana iz vrckave apsurdističke poeme Edwarda Leara; francuski lutka film o školskom poznanstvu nepopularne djevojčice i dječaka s poteškoćama iz autističkog spektra Dragocjeno Paula Masa; izvanredan spoj realističkog, dominantno crno-bijelog crteža s najljepših prirodoslovnih ilustracija i neobičnih, nadrealističkih omjera i odnosa u filozofsko-poetičkoj i blago humornoj paraboli o sreći i “malim stvarima” Princ u slastičarnici (r. Katarzyna Agopsowicz), iranski eksperimentalni film Četvrti zid (r. Mahboobeh Kalaee) čiji su prostori kao pobjegli iz zagrebačkog Muzeja iluzija, a koji na vrlo inovativan način uspijeva progovoriti o obiteljskim emocijama; apstraktni Sfumato Roberta Seidela zamamnih prijelaza među bojama; poentilističko-prugasta, neo-noir autobiografska etida s temom odnosa napredne tehnologije i ljudskog iskustva izrazito originalne pojavnosti postignute upotrebom metode LiDAR (Zauvijek, r. Mitch McGlocklin), neobični cut out i svojevrsna metafora o samostalnoj ženi koja zna kako doskočiti muškoj pohoti i agresiji Anna, mačka i miš (r. Varja Jakovljeva); mitopoetski crno-bijeli fantasy s trostrukom dobitniku Nagrade Goya Albertu Vázquezu omiljenim temama nasilja i ovisnosti uronjenima u snažan socijalni kontekst Dom bez doma. I nakon ove projekcije predviđen je razgovor s autorima od kojih su mnogi doputovali u Zagreb. SC će od 22 sata na počinak poslati druga i posljednja projekcija Cryptozooa.

Teatar &TD u srijedu starta u 16 sati s Natjecanjem studentskog filma 4 u kojemu niti jedan
ljubitelj filma, bez obzira na rod, ne želi propustiti fantastični Ovdje sam Julije Orlik koji se na suosjećajan, ali analitički prodoran i umjetnički zreo način zagledava u kraj jednoga života. Temom podjednako makabričan, također poljski film klasične slikarske ljepote Laku noć, susjede (r. Rozalia Manna) praćen je i tužnom narodnom pjesmom. U ovom se slotu prikazuje i animanarhični Alleswasichberühre Marion Täschler, jedan od filmova koji su selekcijsku komisiju ovoga natjecanja “natjerali” da Nagradu za najbolju školu animacije ove godine pošalje u Luzern.

U 18 sati u VN kratkog filma 6 očekuju nas raznolike senzacije – od humorističnih Priča iz
multiverzuma o božjem računalnom programu koji polazi ukrivo i pretvara se u realizaciju
popularnih teorija zavjera, preko žarkih i metatekstualnih queer filmova Prijateljev prijatelj
Zacharyja Zezime i U mojim plamtećim grudima još uvijek ima mjesta za tvoj bodež Pabla
Ballarína, do glazbeno-eksperimentalnog Rafta Marka Meštrovića i klasičnog, ali umješno izvedenog i tematski originalnog njemačkog ispovjednog filma o endemskom bremenu Strojovođa. &TD od 20 sati ponavlja i jučerašnji “Plamen ljubavi” iz ovogodišnjeg tematskog programa.

Središnji diskurzivni događaj dana svakako je razgovor s Ralphom Bakshijem koji se putem
videoveze s Amerikom izravno odvija iz Teatra &TD od 22 sata. U diskusiji s Danielom Šuljićem i festivalskom publikom legendarni će majstor govoriti o nastanku svojih najpoznatijih filmova, o vlastitim inspiracijama i meandriranju zavojitim labirintima američke nezavisne i mainstream produkcije te privođenju kontrakulturnih i underground tendencija masovnoj recepciji. Masterclassu je moguće prisustvovati i putem Zoom sastanka s isključenom kamerom i mikrofonom, a pitanja se postavljaju u chat rubrici.

U Kinu Tuškanac danas se od 10 do 16 nastavlja i završava međunarodni simpozij o animaciji Animafest Scanner VIII. Posljednja dva panela posvećena su prikazu emocija u animiranom filmu te animiranoj scenaristici, a izlažu Irena Paulus, Pedro Serrazina, Hannes Rall, Mina Sablić Papajić, Eliane Gordeeff i Pooja Pottenkulam. Sažeci su dostupni ovdje. Od 17 sati na istoj će lokaciji svoje knjige o Michaëlu Dudok de Witu predstaviti Andrijana Ružić (A Life in Animation), Xavier Kawa-Topor i Ilan Nguyên (Le cinéma d’animation sensible). Slijedi druga i posljednja prilika za Uništi to i odlazi iz ovog grada (19:00).

S “ménage à deux”, segmentom tematskog programa koji okuplja filmove umjetnika koji su svoje privatne i profesionalne živote isprepleli zajedno kreirajući filmove, Tuškanac se gasi nakon projekcije u 21 sat. U toj tematskoj cjelini neki su od najpoznatijih supružnika i partnera iz povijesti i sadašnjosti animacije: izumitelji pinscreena (igličastih ekrana) iz 1930-ih Alexandre Alexeieff i Claire Parker (Noć na pustoj gori), Olga i Priit Pärn čija je humana groteska daleko nadrasla estonske granice (Piloti na povratku kući), Michelle i Uri Kranot (Šuplja zemlja) koji danas oduševljavaju VR projektima, Chintis Lundgren i Draško Ivezić (Život s Hermanom H. Rottom), Ru Kuwahata i Max Porter (Negativni prostor), Emma De Swaef i Marc James Roels (Oh Willy).

Za 13:30 u Galeriji SC zakazano je ceremonijalno otvaranje segmenta izložbe Iza kulisa 3
posvećene autorima Natjecanja studentskog filma koji će svoje radove i osobno predstaviti.
U srijedu u Maloj dvorani Kina Tuškanac počinje i radionica DigiTelling: Kako iznijeti videoigru na tržište / Vuk s Game Streeta na kojoj insajderi gaming industrije provode sudionike izodabranih neovisnih studija iz Hrvatske, Srbije i Slovenije kroz najvažnije točke financijskog planiranja pri iznošenju igara na tržište i podizanju studija na noge. DigiTelling će u petak (12:00, &TD) predstaviti i igre nastale u svom mentorskom programu te odmah potom (13:00) na istom mjestu održati i panel o novim načinima financiranja videoigara – sudionici su prof. Odile Limpach (Spielfabrique & Cologne Games Lab), Christopher Peter Marcich i Andrej Kovačević (HAVC) te Martina Petrović (Desk Kreativne Europe – Ured Media Hrvatske) uz moderaturu Srđana Laterze.


Komentari