Spektakl u Meštroviću: Četiri istovremene izložbe domaćih i stranih majstora

Meštrovićev paviljon na Trgu žrtava fašizma, dom HDLU-a (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Umjetnički sladokusci će nesumnjivo uživati u prostorijama Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma gdje će posjetiteljima čuvenog Meštrovićevog paviljona biti otvorene čak četiri paralelne izložbe, sve u trajanju od 14. rujna do 8. listopada.

Spektakl u metropoli: Zagrepčani će moći uživati u veselim bojama i zvucima koji pozivaju na ples

Tako je jedna od izložbi koja se otvara u četvrtak i “Svjetovi unutra svjetova“, koja će u Galeriji Prsten predstaviti grupu autora: Sophie Erlund iz Danske,  američkog Stephena Kenta, Španjolskog Josepa Maynoua, Marka Požleša iz Slovenije, ali i Igora Eškinju iz Hrvatske.

“Riječ je o putujućoj izložbi već predstavljenoj na Mallorci i u Dubrovniku, ostvarenoj nakon jednomjesečne umjetničke rezidencije u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci”, poručuju organizatori dodajući da su spomenuti umjetnici u sklopu rezidentcije propitivali vlastitu umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa. To im je, zauzvrat, omogućilo da zadiru i u nova i u pitanja koja su već ranije postavljali u svojim radovima.

Igor Eškinja (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Beljan uspoređuje rukotvorstvo i nizak nogomet

Središnji prostor popularne “Džamije”, namijenjem izložbi Gordane Bakić koja, kako pojašnjavaju organizatori, slike radi planski, pritom računajući na korespondenciju “visokoorganiziranog eklektičkog prostora i profiliranog jezika svojih vlastitih eklektičkih i neomanirističkih radova”.

Pravo koje mogu ostvariti samo Zagrepčani: Potpuno je besplatno, a otkrit će vam sve tajne grada

Posjetitelje očekuje i ciklus radova Amerikanca Barryja Wolfryda povezanih uz njegovu izložbu “Fragility of The Absurd” koja je trenutno smještena u meksičkom muzeju Arocena u Torreonu. Wolfryda preispituje rat kao kliše te tradiciju koja je masovni turizam usmjerila prema kiču.

Gordana Bakić (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Posjetiteljima će svoju umjetnost pokazati i Željko Beljan prostornom instalacijom “Extra time” u Galeriji ispod kojeg su organizatori opisali kao “imaginarni amaterski klub”.

“Ukrašen memorabilijama tipičnim za klupske prostorije svakog velikog kluba, ovom će prilikom dobiti svoje mjesto u ‘klupskim’ prostorijama HDLU-a”, najavili su iz Meštrovićevog doma.

Željko Beljan (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Dodali su i kako Beljan kroz instalaciju istražuje poveznicu između ručnog rada, i niželigaškog nogometa, a glavna tema je inferiornost. Naime, ručni rad se smatra inferiornijim oblikom umjetnosti, a niželigaški nogomet, inferiornijim oblikom igrom, u usporedbi s profesionalnim sportom.


Komentari