Šovinistička istina u krivom zrcalu: Ova predstava otkriva svu tajnu muškog ponašanja

Predstava "Testosteron" u Teatru Exit (Foto: ivan Brkić/Teatar Exit)

Je li život podređen razumu, osjećajima ili smo radije robovi biologije? pitanje je to koje istražuje predstava “Testosteron”, koja ovog petka, 29. rujna, u 20 sati ima premijeru u Teatru Exit u 20 sati.

Bogat program Etnografskog muzeja u Zagrebu: Uskoro izložba o tradiciji ukrajinskog veza

Režiser ove predstave je Jasmin Novljaković, prema tekstu Andrzeja Saramonowicza
u kojoj glavne uloge Igraju Enes Vejzović, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Filip KRIŽAN, Ivica Pucar, Ivan Simon i Ivan Grčić/Matija Gašpari.

1 euro = 7,53450 kuna

“Iako to ništa ne najavljuje, autor nas stavlja uza zid svih važnih problema koji se tiču našeg bića, seksualnosti i mjesta u svijetu. On to čini, zabavljajući publiku od prve do posljednje scene, bez pada forme ili usporavanja”, navode iz kazališta, opisujući “testosteron” hormonskom komediju.

Predstava “Testosteron” u Teatru Exit (Foto: ivan Brkić/Teatar Exit)

Najbolja poljska komedija

Predstava je postala kazališni hit nakon premijere u Varšavi, u kazalištu Montownia još davne 2002. godine te je proglašena najboljom suvremenom poljskom komedijom.

Odlazak u kino i kazalište Zagrepčanima postaje sve veći luksuz: ‘Planiraš i skupljaš mjesecima’

Kritičari su je hvalili kao vješti scenski komad koja će publici osigurati izvrsnu zabavu.

“Snaga Saramonowiczeve umjetnosti su inteligentni i briljantni, a istovremeno urnebesni dijalozi. Jaka strana predstave je izvrsna struktura i brzi zaokreti radnje, koji
bi bili dostojni najboljeg senzacionalnog filma. Saramonowicz majstorski gradi likove, a komedija, intrigantna i dinamična otkriva tajne njihovih života, smiješne i potresne”, istaknuli su iz Teatra Exit.

Radnja prikazuje šaroliku i kompliciranu sliku muške stvarnosti kroz odnose sa suprotnim spolom, kroz koju publika uči istine na kojima se temelji poredak svijeta.

Predstava “Testosteron” u Teatru Exit (Foto: ivan Brkić/Teatar Exit)

U srži radnje, ističu iz Exita, upoznajemo kemijski spoj testosteron kao pokretačku snagu koja određuje rodno ponašanje.

“Kako kaže jedan od likova – Buba: On nas tjera da jurimo za ženama od adolescencije do kraja života… On nas čini vječno potencijalnim silovateljima i ubojicama… Ovaj muški hormon čini dramske likove robovima bioloških refleksa’. Iako njegovo postojanje postaje jednostavno objašnjenje ponašanja likova, Saramonowicz ne staje na zaključku o dominaciji testosterona. U potrazi za mudrošću i skladom, mehanizmi koje je teško
kontrolirati stalno nastaju, čovjek ima dušu, ali je i podređen biologiji i kemiji koje vladaju tijelom”, ističu iz Teatra Exit.

Odlazi ljeto, odlazi zabava na Savi: Voljeni festival pripremio spektakularni završetak sezone

Unatoč izrazitom argumentu šovinizmu u argumentima protagonista, organizatori predstave navode kako je nemoguće poreći likovima da su u pravu.

Predstava “Testosteron” u Teatru Exit (Foto: ivan Brkić/Teatar Exit)

“U njima nalazimo mnogo istine, iako je prikazana u krivom zrcalu. Saramonowiczeva umjetnost razotkriva ograničenja kojima su muškarci podložni. Iskrenost također zahtijeva priznanje da im i žene podliježu. Testosteron, koji ustrajno koristi šablone, posebno one
koji se tiču spola, istovremeno se nemilosrdno obračunava s tim šablonama. Razotkriva macho mitove, ismijava njihove glavne predstavnike Tita i Stavrosa. Ismijava mušku želju za idealnom ženom. Žene optužuje za koristoljublje i kalkuliranje u vezama. Popis grijeha
protiv suprotnog spola jednako je dugačak s obje strane. Svaki od heroja ‘Testosterona’ je drugačiji i dolazi s različitom prtljagom iskustava”, zaključili su iz Teatra Exit u pozivu na predstavu.

 


Komentari