SKOKNULI SMO DO BOOKSE: Organizator 58. Goranovog proljeća Marko Pogačar otkrio nam je sve o tom događanju

Foto: Zagreb.info

Predstavljanje petero mladih europskih pjesnika i pjesnikinja otvorilo je ovoga petka, u parku ispred književnog kluba Bookse pjesničku manifestaciju 58. Goranovo proljeće, koja će do 6. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugostiti niz istaknutih autora i autorica svih generacija.

Povodom toga, netom prije otvaranja (u 20 sati) zaputili smo se do Bookse i razgovarali s organizatorom manifestacije Markom Pogačarom koji nam je otkrio što očekuje posjetitelje. Više o tome pogledajte na videu:

Goranovo proljeće je najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija, a tradicionalno se održava u ožujku, no ove je godine uslijed pandemije festivalski dio programa prebačen za lipanj, dok su 21. ožujka u Lukovdolu dodijeljene nagrade 58. Goranova proljeća, Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu Evelini Rudan te Goran za mlade pjesnike Vidi Sever.

Festival će od 4. do 6. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugostiti sedam europskih te 18 domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija.

Što vas očekuje ovoga petka?

Prvog dana programa, 4. lipnja, na platou ispred Bookse predstavit će se petero mladih europskih pjesničkih autora i autorica.

Iz Novog Sada stiže Alen Bešić, nagrađivani prevoditelj i autor koji je objavio četiri knjige poezije. Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za književnost i teoriju Polja, a od 2012. i kao urednik izdavačke djelatnosti Kulturnog centra Novog Sada. Stanka Hrastelj nagrađivana je slovenska autorica koji objavljuje pjesme i romane te prevodi poeziju sa srpskog i hrvatskog jezika.

Iz Beča dolazi Sandra Hubinger, čije su pjesme prevedene na engleski, talijanski i francuski jezik te je 2018. dobila stipendiju H. C. Artmann grada Salzburga i tamošnje književne kuće Literaturhaus Salzburg. U pjesničkom programu pred Booksom pridružit će im se i britanska autorica Helen Mort, šeterostruka dobitnica nagrade Foyle za mlade pjesnike, nagrade Eric Gregory, kao i nagrade za mlade pisce Manchester Poetry Prize 2008. Helen predaje kreativno pisanje na sveučilištu Manchester Metropolitan.

Predstavit će se i Ronald Orcisk, mađarski književnik koji je objavio pet pjesničkih knjiga, preveden je na desetak svjetskih jezika te dobio više književnih nagrada. Urednik je književnog časopisa Tiszatáj.

Njihovo je gostovanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom Goranova proljeća, platformom Versopolis. Platforma je nastala 2014., uz podržku Europske komisije, te od prve godine nastanka potiče pjesništvo mladih europskih autora u vidu prijevoda te sudjelovanja na brojnim književnim i pjesničkim manifestacijama.

Bogat program i tijekom vikenda

U subotu, 5. lipnja, manifestacija se seli u Rijeku, gdje će na terasi Slovenskog doma KPD Bazovica svoju poeziju čitati pjesnikinje i pjesnici iz Mađarske, Austrije, Srbije, Slovenije, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske.

U nedjelju, 6. lipnja, program se vraća u Zagreb, gdje će u dvorištu kluba Močvara biti organizirano završno pjesničko čitanje uz glazbeni program zagrebačkog free rock sastava Radost!.

Komentari