SFERAKON Najveća i najstarija konvencija spekulativne fikcije u regiji uskoro u Zagrebu

Foto: Press

vikendSFeraKon, najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova u ovom dijelu Europe, ove godine ponovno se održava na zagrebačkom FER-u od 13. do 15. svibnja uz zanimljiv i šarolik program te međunarodne goste.

Ovogodišnji SFeraKon, nakon dvije pandemijske godine na otvorenome u smanjenom obujmu, vraća se u punom sjaju u prostore Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb. Konvencija u organizaciji Društva Sfera godišnje okuplja više od tisuću fanova književnosti, stripa, filmskih i drugih umjetnosti, videoigara i igara na ploči, sve u znaku žanra spekulativne fikcije.

Foto: Press

Prilika za druženje, učenje, zabavu i razmjenu iskustava koja se u domaćem fandomu ne propušta. Kotizacije za događaj su dostupne  na internetu ili ih možete kupiti na samom
događaju.

Gost Brian Muir

Tradicionalno se na konvenciju dovode strani gosti prepoznatljivi među domaćim čitateljima i gledateljima, a ove godine jedan od njih je britanac Brian Muir, poznati filmski kipar koji je svoje ime doveo u anale filmske umjetnosti radeći na Ratovima zvijezda dizajnirajući skulpturu Darth Vadera, oklop Strom Troopera, droide sa Zvijezde Smrti, CZ 3 i druge.

Tijekom svoje opsežne četrdesetosmogodišnje karijere u filmskoj industriji radio je na više od 70 slavnih filmova, čiji se popis može naći njegovoj službenoj web-stranici, zajedno s impresivnim portfoliom slika.

Kad je shvatio da interes za Ratove zvijezda i ostale veće filmove na kojima je radio raste, Brian je objavio svoju autobiografiju, In the Shadow of Vader, koja je bila izvrsno primljena i dosad je objavljena u 6 izdanja. Također je objavio drugi i konačni dio, Beyond the
Shadow, kojim je završio autobiografiju. U srpnju 2020. godine je objavio svoje najnovije djelo, Stormtroopers, the True Story, koju opisuje kao „priču koja je trebala biti ispričana”.

Foto: Press

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstavljati niz udruga i umjetnika koji se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji svih uzrasta će uživati u brojnim predavanjima, igraonicama, sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i drugom raznovrsnom programu. Ove godine se ponovno održava i cosplay natjecanje čiji pobjednik će sudjelovati u međunarodnom cosplay natjecanju ICCC.

SFeraKon se održava uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske i organiziran je u potpunosti volonterski.


Komentari