SAZNALI SMO: Broj turista u Zagrebu raste, a evo i kakva nas događanja očekuju idućih mjeseci

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Vjesnici proljeća, šalili su se sve do prošle godine Zagrepčani, su visibabe i – turisti iz Azije. Naime, upravo u ovo vrijeme metropolu su okupirali turisti iz svih dijelova svijeta, a jedni od najčešćih svakako su bili oni iz Kine i Japana, s prepoznatljivim širokim osmijesima, šeširima i kamerama.

Međutim, od prošle godine toga više nema. Koronavirus je, postajući dio naše svakodnevice, utjecao i na sezonu, kako na obali, tako i metropoli. Upravo zato zanimalo nas je hoće li Zagreb ove godine pretrpjeti gubitke, dolaze li turisti u naš grad i unatoč okolnostima te odakle, ali i mogu li Zagrepčani u narednom periodu očekivati kakve festivale i događanja, a odgovore donosimo u nastavku.

Iako u Hrvatskoj, kao i cijelom svijetu “haraju” zloglasna korona te mjere koje je ona sa sobom donijela, Zagreb bilježi veći broj turista nego lani.

“U usporedbi s 2020. godinom, očekujemo određeno povećanje jer smo krajem ožujka, zatim cijeli travanj, a i dio svibnja prošle godine bili u potpunom lockdownu. Tome u prilog govore rezultati za prva tri mjeseca ove godine gdje se vidi djelomičan oporavak, odnosno gdje imamo registrirano oko 160.000 noćenja i 60.000 dolazaka. Nadu za oprezni optimizam daje i u ljetnim mjesecima najavljen dolazak aviokompanije Ryanair te povezivanje našeg grada sa čak 12 linija prema osam država, što će sigurno utjecati na daljnji rast tzv. city break turizma”, rekla nam je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba. Dodala je i kako su osmislili rješenje kojim planiraju olakšati posjet Zagrebu.

“S obzirom na zahtjevna vremena u kojima se nalazimo, TZGZ je odlučila dodatno olakšati gostima posjet Zagrebu, odnosno potrebna testiranja na koronavirus te time, još jednom poslati poruku o našem gradu kao sigurnoj i odgovornoj destinaciji. Tako smo od proteklog vikenda omogućili testiranje za strane goste u blizini Centra za posjetitelje na Trgu bana Jelačića 11. Naime, kako je vikendima testiranje u Zagrebu teže provesti, željeli smo posjetiteljima osigurati tu mogućnost i to subotom, nedjeljom, blagdanima te neradnim danima od 10 do 18 sati. Testirati se mogu svi posjetitelji koji su u Zagrebu ostvarili najmanje jedno noćenje u komercijalnom smještaju, uz prethodnu najavu, a detaljnije informacije o ovoj usluzi  dostupne su na stranici www.infozagreb.hr/korona-virus,” rekla je Bienenfeld te dodala kako se na navedenoj stranici mogu pronaći i sve relevantne informacije o koroni, kao i mogućnostima testiranja za područje Zagreba u hotelima, javnim i privatnim ustanovama, s podacima o radnom vremenu, vrstama testova, ali i cijenama testiranja.

Struktura turista se izmijenila

Otkrila nam je i da, unatoč svemu, u metropolu i dalje pristižu turisti. “Ima posjetitelja, ali se struktura, naravno, izmijenila. Tako je u prva tri mjeseca najviše dolazaka bilo iz Hrvatske, zatim iz Italije, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Srbije, dok su u noćenjima najbrojniji bili gosti iz Hrvatske, Italije, SAD-a, Njemačke te Bosne i Hercegovine.”, govori Bienenfledl.

Zanimalo nas je možemo li idućih mjeseci očekivati kakva događanja i festivale, ili je to “na čekanju”.

Planiramo događanja na otvorenom koja ne potiču velika okupljanja, već su više ambijentalna, kao i kulturna događanja koja se mogu izvesti u kontroliranim uvjetima. Primjer takvih događanja su naša nova dva projekta koja su počela u ožujku – Ulični triptih i Mali grad, a koja kroz tzv. street art stvaraju istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima. To su ujedno i održiva događanja jer stvaraju cjelogodišnju atrakciju i kao takva ne generiraju masovna okupljanja posjetitelja u određenom periodu”, rekla nam je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Dodala je kako Zagreb promoviraju kao odgovornu, održivu i sigurnu destinaciju te planiraju pružiti podršku inovativnim i kreativnim razvojnim inicijativama koje će doprinijeti izgradnji Zagreba kao središta urbane scene, ali i potaknuti disperziju turističkih aktivnosti.


Komentari