Saša Broz ponovno o društvenim i političkim temama u Zagrebu, o Titu i, naravno, Trgu maršala Tita

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Unuka Josipa Broza Tita, umjetnica Saša Broz, za beogradske Novosti progovorila je o svojem djedu, ali i sa novinarem Juricom Kerblerom pretresla druge društvene i političke teme te prokomentirala promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

Pa, kao da je on kriv za sve što se događa u zemlji koja je ušla u Europu, ali je sve dalje od Europe. Kao da se svim silama trudimo, sedamdeset i koju godinu poslije velikog rata, da se svrstamo u poražene, iako su hrvatski antifašisti zajedno s onima u Srbiji, Sloveniji, BiH, dali veliki doprinos da fašizam i nacizam budu pobijeđeni, govori Saša o svojem djedu Titu, na kojega je silno ponosna, a potom se obrušila i na pojedince na vlasti koji u nemoći da postignu najmanji dio onoga što je njezin djed postigao postaju frustrirani.

Umjesto da se raspiše referendum na kojem bi Zagrepčani odbili preimenovanje Trga na kojem su Hrvatsko narodno kazalište, Pravni fakultet i Rektorat, Muzička akademija, Muzej za umjetnost i još štošta, predloženo da nosi naziv Trg Republike Hrvatske.

Priča je jednostavna: zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je izborio i šesti mandat, ne bi mogao opstati bez koalicije s tvrdom desnicom koju predvodi “titomrzitelj”, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ogorčena je Broz koja uz to vjeruje kako negativan stav o Titu nije prisutan kod svih u Hrvatskoj.

Ne slažem se da postoji generalno negativan stav o Titu. To naprosto nije istina. Ipak se sve svodi na, manje-više, jednu stranku i neki novonastali savez. Sa djedom se manipulira redovito pred doslovno svake izbore. Znate kako se kaže, velikog treba poniziti da bi tvoja veličina došla do izražaja, uvjerena je.


Kada već nisu uspjeli pobijediti Broza u ratu, gdje su klali i ubijali sve što nije imalo arijevske gene, od Srba do Židova, od Roma do “pogrešnih” Hrvata, sada njihovi nasljednici mogu biti zadovoljni. Iskreno mi je žao što je očigledno kvalitetu života u Zagrebu manje bitan od imena jednog trga, nadalje je navela Broz te dodala da ljudi koji jurišaju na mrtvog Tita nisu domoljubi.

Komentari

loading...
-->