Sarajevo u Zagrebu: Pet dana kulture i druženja na festivalu ‘Ja BiH’ 05.10.

Duh Sarajeva će od 7. do 11. listopada, obuzeti Muzej Mimaru, Kino Kinoteku, Napretkov kulturni centar, Galeriju Bošnjačke nacionalne zajednice i druge koji će ugostiti raskošan kulturno-umjetnički program osmog izdanja festivala ”Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Riječ je o festivalu koji iz godine u godinu u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetnike i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država.

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti “ja bih” u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.

Svečano otvaranje Festivala održat će se 7. listopada u Muzeju Mimara, gdje će nastupiti fantastični glazbeni trio predvođen jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, koji će ujedno promovirati i svoj nosač zvuka ”Voyage”, a pridružit će mu se Ante Gelo na gitari i Bruno Philipp na klarinetu.

Drugog dana festivala, 8. listopada, u galeriji BNZ ZG očekuje nas otvorenje izložbe grafika istaknutog likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom ”Putovanja”, a događanje će sevdalinkama začiniti višeglasni instrumentalni sastav ansambla ”Bosana”.

Srijeda, 9. listopada, rezervirana je za filmske poslastice, pa se u Kinu Kinoteka mogu pogledati ”najbolji od najboljih” recentnih bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova, između ostalih ”Dah” u režiji poznatog BiH glumca Ermina Brava, ujedno osvajača nagrade ”Srce Sarajeva” za najbolji kratkometražni film 2018., kao i od struke izuzetno hvaljene, trilersku dramu ”Pivac” u režiji Sabrine Begović Ćorić i intrigantni dox ”Intervju” Nermina Hamzagića. Kao šećer na kraju, stiže i ”Majkino zlato” Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu.

Četvrti dan festivala izuzetno je raznolik; dok će se u Napretkovom kulturnom centru upriličiti otvorenje izložbe slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, na kojoj će svoja novopečena umjetnička djela predstaviti devet odabranih umjetnika iz Hrvatske i BiH, nastalih tijekom umjetničkog likovnog simpozija Puls u Garevcu u Brodskoj Posavini, u Kinu Kinoteka Aljazeera Balkans priređuje projekciju dokumentarnog filma ”Uže” redateljskog dvojca Nermina Hamzagića i Zijaha Gafića, uz posebnog gosta, direktora dokumentarnog programa Aljazeera Balkans Seada Kreševljakovića. Vrhunac večeri je koncert proslavljenog kantautora Narcisa Vučine, kojem dugujemo brojne domaće evergrine, a ovim će posebnim nastupom proslaviti ”50 godina umjetničke karijere”.

Završni dan festivala posvećen je ”malim ljudima koji čine velike stvari”. U Ininoj kući udruga Spajalica u 11 sati svoj će rad predstaviti Udruga Zamisli, koja s čak 28 uspješnih projekata (pot)pomaže obrazovanje mladih i osoba s invaliditetom, kao i udruga ”Kultura za sve”, koja broji niz aktivnosti koje ”pomiču granice”.  U večernjim satima, u Kinu Kinoteka, prikazat će se dugometražni igrani film ”Dobar dan za posao” cijenjenog scenarista i redatelja Martina Turka, koji je prilagođen osobama s oštećenjem vida, a u Napretkovom kulturnom centru, uz goste Narcisa Vučinu i Seada Kreševljakovića, razgovarat će se o razvoju i dometima projekta ”Kradeni ljudi”. Osmo festivalsko izdanje zatvorit će koncert uzbudljivog glazbenog dua ”La Papa”, poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima – čelu, ukuleleu i virtualnom bubnju.

Ulaz na gotova sva događanja je slobodan, a sve o programu možete pratiti na Facebook-stranici ”Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Komentari