Sandra Bullock, George Clooney i brojni drugi na velikom platnu: Ne propustite retrospektivu meksičkog redatelja u kinu Tuškanac

Foto: Kinoklub Tuškanac

Posjetitelji kina Tuškanac ovog će ponedjeljka imati priliku pogledati retrospektivu filmova istaknutog meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna. Program donosi njegove meksičke, ali i holivudske uratke. Uz najnoviji film “Roma” iz 2018. tu su i “I tvoju mamu također” (2001), “Gravitacija” (2013), “Djeca čovječanstva” (2006), “Velika iščekivanja” (1998), “Mala princeza” (1995) i “Samo s tvojom partnericom” (1991)

Film „Roma“ je njegoov posljednje djelo u kojem Cuarón rekreira sjećanja i uspomene na vlastito djetinjstvo u otmjenoj četvrti u Mexico Cityju. Njegov znanstvenofantastični film “Djeca čovječanstva”uspjela je adaptacija romana književnice P. D. James, kojega je Cuarón pretočio u “uznemirujuće pesimistično djelo s vizijom distopijske i krajnje mračne budućnosti.”

“Film iznimno sugestivnog nelagodnog ozračja odlikuje impresivna, atmosferična fotografija Emmanuela Lubezkog te sjajni nastupi kompletne glumačke postave predvođene Cliveom Owenom i Julianne Moore”, stoji u najavi retrospektive.

Dugometražni redateljski prvijenac ovog meksičkog redatelja, “Samo s tvojom partnericom” opisuje se kao zabavna i šarmantna romantična komedija te dinamičan, sigurno režiran i za meksičko društvo onog vremena prilično provokativan film s dosta duhovitih situacija i dijaloga. Nadalje, u programu je i “Gravitacija”, nagrađivana SF drama u kojoj “svemir na filmu nikad nije izgledao tako realistično, koloristički bogato i uzbudljivo”.

“Nevjerojatno uvjerljivi specijalni efekti i impresivna fotografija nadopunjeni su jednostavnom dramaturgijom i naracijom te učinkovito profiliranim likovima koje su sjajno interpretirali Sandra Bullock i George Clooney”, poručuju iz kina „Tuškanac“.

Prikazuju se i “Velika iščekivanja”, romantična drama, slobodna ekranizacija istoimenog romana Charlesa Dickensa s nizom osebujnih i ekscentričnih likova koji u filmu uspješno oživljavaju, velikim dijelom zahvaljujući izvedbama Ethana Hawkea, Gwyneth Paltrow, Chrisa Coopera, Anne Bancroft i Roberta De Nira. Film “I tvoju mamu također” priča je o dvojici urbanih adolescenata i njihovoj inicijaciji u svijet odraslih koje tumače Gael García Bernal i Diego Luna, u Veneciji ovjenčani nagradom Marcello Mastroianni za najbolju dvojicu mladih glumaca. Uvjerljiv glumački nastup također je pružila i njihova partnerica Maribel Verdú.

Retrospektiva završava “Malom princezom”, obiteljskom dramom s elementima fantastike utemeljenoj na romanu Frances Hodgson Burnett i zapaženoj po fotografiji Emmanuela Lubezkog i glumačkim interpretacijama.

Komentari