SAD JE SVE NA TOMAŠEVIĆU! Organizator: ‘Ništa od INmusica iduće godine ne bude li Grad strateški partner’

INmusic (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Da je moguće gašenje najvećeg festivala u Hrvatskoj – INmusica potvrdio je organizator istog Zoran Marić, koji je ustvrdio da se 16. izdanje sigurno neće moći održati bez strateškog partnerstva s Gradom Zagrebom i povećanog sufinanciranja sukladno praksama drugih europskih gradova.

“Mogu sigurno reći da se festival sljedeće godine neće održati, a hoće li ga biti, ovisi o volji Grada Zagreba i zagrebačkoj Turističkoj zajednici (TZGZ) za omogućavanjem istih preduvjeta rada koje drugi gradovi u Europi omogućavaju svojim festivalima usporedivima s INmusicom”, rekao je Marić u razgovoru za Hinu. Također, Marić je kazao da sadašnja financijska potpora Grada i gradskog TZ-a jednostavno nije dovoljna da se festival nastavi održavati.

Nakon višegodišnjeg “neadekvatnog tretmana INmusic festivala” i nakon dvije godine pandemije, rekao je Marić, došlo je vrijeme da nova gradska uprava ispravi nepravdu.

S prijedlogom strateškog partnerstva pred gradsku vlast došli smo još u ožujku ove godine i gradu ga predstavili, govori Marić, zbog međunarodne utakmice s drugim festivalima koji uživaju strateška partnerstva – kao neophodan uvjet daljnjeg održavanja festivala. Međutim, do danas, nakon dva održana sastanaka, organizacija INmusica nije dobila jasan odgovor na svoj prijedlog.

Grad: Turistička zajednica obvezala se podržati festival istim, ako ne i većim iznosom

Prema podacima iz grada, INmusic je ove godine od gradskih ustanova dobio 2,4 milijuna kuna potpore, što u novcu, što u oslobađanju od plaćanja najma za prostor festivala. Od jeseni najavljuju još jedan izvor financiranja – gradski natječaj na koji se, kažu u gradu, organizatori INmusica također mogu javiti.

Dodaju i da je zagrebačka Turistička zajednica organizatorima festivala “sročila pismo namjere o strateškom partnerstvu” u kojemu se obvezala podržati festival u nadolazećim godinama u iznosu istovjetnom ovogodišnjem, a, u skladu s mogućnostima koje ovise o turističkim kretanjima, i u većem.

No, taj novac festivalu nije dovoljan. Marić problematizira iznos te govori da se tu ne radi o 2,4 milijuna kuna, već o čistih 1,6 milijuna kuna gradske potpore koje festival zapravo dobije, kada se oduzme PDV i procijenjena vrijednost najma jarunskih otoka. “To pokriva oko 10 posto troškova realizacije festivala koji su uvjerljivo najniži u Europi za ovakav program, i s tom razinom potpore festival međunarodne relevatnosti kao što je INmusic više se ne može održavati”, pojasnio je Marić.

Nedovoljna sredstva

“INmusic prima daleko najmanji iznos gradske financijske potpore u usporedbi s manifestacijama koje prema ocjeni Grada uz INmusic jedino dovode ciljano turiste u Zagreb”, poručio je Marić, koji je naveo primjere Adventa i Festivala svjetla kojima se gradskim novcem financira 100 posto troškova realizacije festivala.

Marić tvrdi kako su tim događajima iznosi potpore nekoliko puta veći nego INmusicu iako ne sudjeluju u međunarodnoj utakmici. Grad je u odgovoru na upit također istaknuo kako se treba “pronaći balans između komercijalnog i sponzoriranog dijela festivala”, s obzirom da se za festival prodaju ulaznice, a postoje i sponzori i zakupci prostora.

Marić ističe da bi upravo taj balans trebao biti ono što je postao europski standard: a to je 70 posto vlastitih sredstava i 30 posto javnog sufinanciranja ukupnih troškova realizacije festivala.

O tvrdnjama organizatora festivala Zorana Marića, poslali smo upit Gradu Zagrebu, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.


Komentari