‘RUKSACI MALIH ISTRAŽIVAČA’ Udruga Muzza predstavila humanitarnu akciju za škole u Banovini, donirat će im knjige

Zagreb.info

Voditeljica marketinga i komunikacija knjižare “Hoću knjigu”, Sanja Srdić Jungić, predstavila je četvero moderatora Udruge Muzza i njihovu humanitarnu akciju “Ruksaci malih istraživača”, koja je namijenjena za učenike devet osnovnih škola na potresom stradaloj Banovini.

“Danas našem gradu i svijetu najavljujemo da Muzza počinje djelovati na ovim prostorima. Godinama razmišljam zašto naša djeca nemaju muzej znanosti kao u drugim gradovima svijeta. To je potrebno da upoznaju svijet znanosti. Kada sam razmišljala o osnivanju udruge, tražila sam ljude koji su cijeli svoj radni vijek izuzetni profesionalci i kojima je prioritet pomoći djeci, studentima i mladima. Misija nam je da kroz interaktivne sadržaje pružimo znanost onako kako je naša djeca žele vidjeti i čuti. Ja svojoj djeci nisam mogla ponuditi muzej, ali sam sada sa svojim partnerima učinila sve da grad Zagreb dobije takvu instituciju “, započela je Đurđica Protić, predsjednica udruge i ukratko predstavila njihovu misiju.

Foto: Zagreb.info

Muzza se osnovala prije godinu dana. Kao udruga prijavili su se na STEM natječaj kako bi mogli osnovati interpretacijski centar. Za ovu godinu predvidjeli su dvije aktivnosti – da predstave javnosti što je Muzej znanosti i što može ponuditi.

“No, dogodio se potres na Banovini i tada smo kao udruga razmišljali kako pomoći djeci, profesorima i ravnateljima, kako im približiti znanost na interaktivan način pa smo odlučili nastaviti projekt. Kada djeca dobiju knjige u ruksacima, jako će ih razveseliti. Cilj naše Udruge dati je djeci edukaciju, kako bi postali inženjeri i znanstvenici”, objasnila je Đurđica.

Osim humanitarne akcije u rujnu će organizirati, ako im epidemiološka situacija dopusti,  Festival znanosti, kojim žele kroz interakciju, radionice, izložbe i druženjem sa znanstvenicima pokazati djeci koje su radosti znanstvenika.

“Svi mi imamo odgovornost prema djeci. Zaslužuju jednu kuću, koja će biti kuća znanosti, kuća radosti i kuća edukacija”, naglasila je Đurđica pa navela dio programa koji u jesen žele pružiti djeci:

“Park znanosti, dječji grad, tvornicu izuma, kako nastaje struja, energija sunca, vjetra i vode, ljudsko tijelo, molekule, što je biokemija, Sunčev sustav, pametni automobili Mate Rimca… Muzza će ispuniti onim sadržajem koji Hrvatskoj nedostaje”.

Foto: Zagreb.info

Đurđica je istaknula kako zasigurno ne bi uspjela bez svojeg tima koji čine: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ana Sović Kržić, Hrvatsko katoličko sveučilište, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatska zaklada za znanost, Zaklada Hrvatske za djecu, Alert, Ivan Kunović koji otišao iz Rimac automobila i postao izvršni direktor u Muzzi, Hoću knjigu, Regea. A način na koji će ruksaci funkcionirati pobliže je objasnila Mladenka Šarić, potpredsjednica udruge.

“Riječ je o Banovini, o velikom potresu. Kad veliko zlo pogodi puno ljudi, prvi poriv svih nas je da pomognemo ljudima. Ovim projektom smatramo da djevojčice i dječaci ne smiju biti opisivani kao djeca stradala u potresu, oni su puno više od toga. Ruksaci malih istraživača je naš prvi mali korak. To su stvarno ruksaci namijenjeni devet škola u Glini, Petrinji i Dvoru na Uni, odnosno dječjim školama koje su dosta teško stradale u potresu i ne mogu se do daljnjega koristiti. Svaka škola dobit će tri ruksaka i u svakom ruksaku nalazit će se pet znanstvenih knjiga. Svaki ruksak ima različite knjige iz različitih područja znanosti, pisane su na način koji će biti privlačan učenicima. U njima će se nalaziti i neke male robotičke naprave, a funkcionirat će kao male mobilne knjižnice. To će biti donacije školi”, rekla je.

“Djeca vole uređaje koje sastavljaju i slažu, vole biti uključeni. Tek kada nekoga uključite i date mu u ruke da nešto napravi, to je nešto što ostaje. Maštanje i da nešto realiziraš je razvoj kreativnosti. Ovim radionicama potičemo kreativnost i razvijamo kreativnost i inženjerstvo”, zaključili su Ivan Kunović i Ana Sović Kržić iz tima.


Komentari