RETROSPEKTIVA Paul Thomas Anderson u Kinu Tuškanac

Foto: Hina

Zagrebačko kino Tuškanac od srijede, 24. studenog donosi retrospektivu redatelja i scenarista Paula Thomasa Andersona, jednog od ključnih autora američke nezavisne produkcije iz druge polovice 1990-ih i s početka 2000-ih.

Pod nazivom “Portreti: Narativni mozaici Paula Thomasa Andersona” program će otvoriti “Kralj pornića” (1997) u kojem je Anderson temu pornografske industrije u njezino zlatno doba 1970-ih i ranih 1980-ih povezao s temom obitelji.

Kako se podsjeća u najavi, redatelj je izjavio da je to film o obitelji, a razvio ga je iz svog prvijenca, srednjometražne “Priče o Dirku Diggleru” koje je napravio kao srednjoškolac 1988. utemeljivši naslovni lik na jednoj od najvećih legendi filmova za odrasle, Johnu Holmesu.

Foto: Kino Tuškanac

U okviru retrospektive prikazat će se još “Teška osmica” (1996), “Skrivena mana” (2014), “Magnolija” (1999), “Pijani od ljubavi” (2002), “Fantomska nit” (2017) i “Bit će krvi” (2007).

Bit će tu i nagrađivana “Magnolija” u kojoj je Anderson imao potpunu umjetničku slobodu, od mnoštva intimnih priča sklopivši “spektakularnu strukturu fascinantnog zamaha” nagrađenu Zlatnim medvjedom u Berlinu.

Foto: Kino Tuškanac

Među središnjim tematskim interesima filma su bavljenje usamljenošću, egzistencijalnom prazninom, pokajanjem i opraštanjem, a u velikoj i impresivnoj glumačkoj postavi najveće iznenađenje izazvao je Tom Cruise, polučivši možda i ulogu karijere u kvalitativnom smislu, dodaje se.

Retrospektivu u nedjelju, 28. studenog, zatvara film “Bit će krvi” o pioniru naftnog poduzetništva koji je spreman učiniti sve za ispunjenje svojih ciljeva, kojega je odglumio Daniel Day-Lewis i osvojio Oscara i Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca.

Na festivalu u Berlinu film je nagrađen za najbolju režiju i umjetnički doprinos te niz drugih nagrada i priznanja poput Oscara za fotografiju (Robert Elswit), a kritičari su ga ocjenjivali “jednim od filmova godine i desetljeća”.

Komentari