‘Razvoj govora i njegove poteškoće’: Kako prepoznati i rješiti govorne poteškoće

(FOTO) facebook.udrugasimul

Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Gajnice i Udruga za razvojnu podršku SIMUL organiziraju besplatno predavanje za roditelje “Razvoj govora i njegove poteškoće” koji će se održati 28. listopada 2019. u knjižnici Gajnice (Meksička 6) u 18:00 sati. Ovo predavanje prvo je u nizu u okviru projekta Komuniciram , te je ulaz slobodan. Predavačice će biti Biserka Beluhan Grgec, prof. logoped, i Ivana Cindrić, mag.logoped iz Logopedskog kabineta Verbum sanum.

Cilj je osigurati djeci i odraslima s komunikacijskim i jezično, govornim poremećajima kvalitetnu i profesionalnu pomoć te rješavanje poteškoća na moderan, brižan i osobito pažljiv način.

U prvom dijelu predavanja govorit će se o razvoju govora i kako bi trebao teći, o mogućim odstupanjima i važnosti traženja stručne pomoći logopeda, dok će u drugom dijelu svi zainteresirani moći dobiti odgovore na konkretna pitanja.

Vrlo je bitno procijeniti koji je nabolji način pristupanja djetetu s govornim poteškoćama. Roditelji često nastoje pronaći odgovor na pitanje zašto njihovo dijete ima poteškoća s izgovorom određenih glasova. Nerijetko okrivljavaju sebe i svoj način odgoja, utjecaj vršnjaka na svoju djecu, a neki čak i smatraju kako se njihovo dijete jednostavno ne trudi dovoljno pravilno izgovarati određene glasove. Odgovor na to što je točan uzrok ponekad nije nimalo jednostavan.

Artikulacijski poremećaji mogu biti samo jedan od najuočljivijih simptoma mnogo ozbiljnijeg jezičnog ili neurološkog poremećaja. Djeca i osobe koje mucaju često se označavaju kao zatvoreniji pojedinci koji se povlače u sebe te dobronamjerne kritike primaju k srcu, dok se brzopleta djeca i osobe često označavaju kao otvoreni, nepromišljeni i ishitreni pojedinci koji odbijaju slušati kritike drugih te nevoljko prihvaćaju tuđe savjete.

Biserka Beluhan Grgec, prof. logoped vlasnica je i voditeljica logopedskog kabineta Verbum sanum s dugogodišnjim radnim iskustvom u struci na području logopedske dijagnostike, terapije i savjetovanja. Njezin je glavni cilj da logopedski kabinet Verbum sanum bude prepoznatljiv po suvremenom, ali prije svega pažljivom i kvalitetnom pristupu svakom pojedincu koji koristi usluge kabineta.


Komentari