RAZIGRANI STARAC: Etnografski muzej slavi 102. rođendan i sprema pregršt besplatnog sadržaja

Foto: EMZ

Etnografski muzej (EMZ) slavi 102. rođendan i pripremio je bogat program. Osnovan 22. listopada 1919. godine, od samog početka smješten je u jednoj od najljepših secesijskih palača u centru Zagreba na Trgu Mažuranića 14. Pod svojim okriljem čuva više od 85.000 predmeta među kojima su narodne nošnje, instrumenti, namještaj, igračke, gospodarstveni predmeti, ali i vrijedan knjižnični fond s oko 25.000 knjiga i časopisa te oko 130.000 jedinica dokumentarne građe.

Povodom svog rođendana sve je to otvorio Zagrepčanima. Od 10 do 18 sati, ulaz u Etnografski muzej je slobodan, odnosno besplatan, a u 11 sati organizirano je stručno vodstvo dr.sc. Dragana Damjanovića: Alojz Vjekoslav Bastl i arhitektura palače Etnografskog muzeja u Zagrebu. Od 16 sati kreće stručno vodstvo kroz izložbu Igračke – djetinjstvo zauvijek, a u 17 sati vodstvo kroz izložbu „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave.

“Za one najmlađe pripremili smo knjižicu Tragom životinja, Potraga kroz postav izvaneuropskih kultura zahvaljujući kojoj će se na zanimljiv način upoznati s kulturama drugih kontinenata (Afrike, Australije, Južne Amerike). Svi koji je uspješno riješe dobit će slatku nagradu”, govore pa ističu kako se sudjelovanje ne naplaćuje.

Naposljetku, za one koji ne mogu fizički doći na proslavu, osmišljena je virtualna izložba Škrinja puna digitalnih tajni gdje mogu otkriti priče o škrinjama prepunih značenja; svadbenoj i mornarskoj, i škrinji tajni.


Komentari