QUEER ZAGREB SLAVI 20. GODIŠNJICU! Najavljuju bogat program sve do lipnja, od HNK-a do Cvjetnog trga

Udruga Domino (Foto: Press)

Slavljenički 20.Queer Zagreb u idućih nekoliko tjedana predstavit će se kroz različit spektar tema: seksualni rad, globalno nasilje, tijelo koje je kontra nacionalističkog nasilja, pitanja vlastite odgovornosti i pazite sad – zagrljaj.

Od 24. svibnja do 5. lipnja, posjetitelje očekuje bogat program od Muzeja suvremenih umjetnost, HNK-a pa sve do Cvjetnog trga.

Premijerna predstava u HNK

U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a sve počinje svečanim otvorenjem u HNK 24. svibnja. Naime, predstava Brune Isakovića i Nataše Rajković „Yira, yira“ nakon izvedbi u Buenos Airesu i Sao Paulu svoju hrvatsku premijeru ostvaruje na 20. obljetnici Queer Zagreba. Predstava je nastala u suradnji sa izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues. Kroz njihove priče seksualni rad pokazuje se u međuodnosu osobne odluke i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

Queer Zagreb Letak (Foto: Press)

Strukturalni rasizam u MSU-u

U četvrtak 27. svibnja bit će izloženi radovi umjetnika Carlosa Martiela s Kube i Wagnera Schwartza iz Brazila u Muzeju suvremene umjetnosti. Carlos Martiel izvodi performans „Velo de Silencio“ kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom historijskom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima. Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih „drugih“, s crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima.

Odmah nakon izvedbe Carlosa Martiela publika će imati priliku pogledati „La Bête“ Wagnera Schwartza. Naime, radi se o interaktivnoj izvedbi koja je nastala kao hommage seriji skulpura Bichos (The Critters, 1960.), brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem. Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.

Gay tura po centru Zagreba

U režiji Ivana Planinića, 25. svibnja održat će se poetsko čitanje Nine Violić u suradnji s Etnografskim muzejem i ansamblom Lado. Posjetitelje “Zagrljaj” očekuje na Cvjetnom Trgu! od 27. do 28. svibnja u izvedbi Igora Zenzerovića i Bojana Bana – Studija jednog zagrljaja.

Na samom kraju od 2. do 5. lipnja organizirana je gay tura po centru  centru Zagreba u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić, poznatija kao “Usmeni spomenik”.

„Činjenica da smo dogurali do dvadesetog izdanja Queer Zagreba govori o tome da je queer art i queer kao umjetnička tema prilično aktualna i da je mnogima važno kontinuirano govoriti o onome što nas sve ponekad čini drugačijima“, zaključuje umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

Komentari