QUEER MOMENT U KINOTECI ‘Promjena spola’ i ‘Domoljublje’ samo su neki od filmskih naslova koji će se prikazivati ovaj tjedan

Foto: Facebook

Udruga Domino ove godine slavi 20. godišnjicu Queer Zagreba. U sklopu toga se u kinu Kinoteka ovaj tjedan prikazuje filmski program Queer MoMent, s kombinacijom recentnih i klasičnih naslova.

U sklopu ovog programa prikazano je više od 500 filmova iz cijelog svijeta, a prvo izdanje festivala održalo se upravo u Kinoteci.

“Filmski dio festivala Queer Zagreb donosi kombinaciju recentnih i klasičnih naslova, među kojima izdvajamo klasike Domoljublje japanskog književnika i redatelja Yukija Mishime i Pjesnikovu krv francuskog nadrealista Jeana Cocteaua. Na repertoaru su i dugometražni prvijenac Johna Watersa – Višestruki manijaci, kao i dokumentarni film o njegovoj muzi – Ja sam Divine. Eksploatacijski klasik Neka umrem kao žena redateljice Doris Wishman obvezna je literatura za sve ljubitelje kultnog filma, a tu je i Promjena spola Vicentea Arande – jedan od filmova koji su najavili društveno i umjetničko oslobađanje španjolske kulture pod Francom, a glavnu ulogu odigrala je mlada Victoria Abril”, navode iz udruge Domino.

Filmove je odabrao filmski kritičar Željko Luketić, a više informacija o Queer sezoni 2022. potražite na službenoj stranici.

Pored navedenog, Kinoteka donosi i projekciju filma Bijeg Jonasa Pohera Rasmussena. koji je osvojio glavnu nagradu na Sundanceu i tri nominacije za Oscara, u okviru programa posvećenog Nagradi publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija. .

Među novitetima se prikazuje film Idemo idemo, priča o radijskom novinaru koji odlazi na neočekivani put sa svojim malim nećakom, u režiji Mikea Millsa. Na repertora se vraća Sonic Super Jež 2, kombinacija igranog filma i animacije inspirirana popularnom Seginom videoigrom.

Ulaznice je moguće kupiti online ili na web stranici kina ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija pronađite ovdje.


Komentari