Psi i njihovi vlasnici na glavnome Trgu ukazuju na problem napuštanja

Foto: PR

Subota 15. 9. u 11 sati, zagrebački Trg bana Jelačića: udruge i građani sa psima, transparenti

U sklopu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, u subotu, 15. 9. 2018. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, održat će se javno okupljanje s ciljem ukazivanja na nužnost provedbe Zakona o zaštiti životinja. Predstavnici udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja i građani, u društvu udomljenih pasa i onih koji još čekaju dom, snažnim porukama na fotografijama i transparentima pozvat će pojedince koji brinu o psima i mačkama da kastriraju svoje životinje, a gradove i općine na hitno rješavanje problema golemoga broja napuštenih životinja primjenom odredaba Zakona o zaštiti životinja.

Udruge koje su članice Mreže pretrpane su napuštenim psima i mačkama te i dalje nose na svojim leđima najveći teret zbrinjavanja neželjenih i odbačenih životinja, unatoč tome što Zakon o zaštiti životinja propisuje da je to obaveza lokalnih zajednica. Suosjećajni pojedinci i udruge za zaštitu životinja nisu dužne zbrinjavati, liječiti i udomljavati životinje koje odbacuju neodgovorni pojedinci. No oni ipak to čine jer ne mogu zažmiriti na prizore mačića i štenaca punih crvi i buha, bolesnih i ozlijeđenih životinja odbačenih po jarcima, šumama i rijekama… Ne mogu ignorirati jauke, patnju i nesretne sudbine životinja koje su nastale jer skrbnici ne žele kastrirati svoje životinje, nego odbacivanje, utapanje, gušenje i ostale odvratne postupke smatraju rješenjem nakon svakog novog poroda psa ili mačke.

Udruge su jasne u svojem zahtjevu da gradovi i općine ozbiljno shvate problem napuštenih životinja i da konačno počnu provoditi Zakon o zaštiti životinja. Pozivaju sve lokalne zajednice koje to još nisu učinile da na svojem području što prije provedu kontrolu mikročipiranja pasa i da slijede pozitivan primjer više od 90 općina i gradova koji su propisali trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Poručuju da se nema više što čekati i da se Zakon neće provesti guranjem problema pod tepih kako su to dosad mnogi gradovi i općine činili više od 10 godina.

Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja, ističe: „Kontrola mikročipiranja pasa važna je jer se za svakog mikročipiranog psa zna tko mu je skrbnik i takvi psi zato ne mogu dalje povećavati problem napuštanja. Također, propisivanje obavezne trajne sterilizacije najučinkovitiji je način smanjenja broja neželjenih životinja i već se pokazuje uspješnim u lokalnim zajednicama koje su ga propisale i počele provoditi. Ova dva izvrsna zakonska alata omogućuju svakoj općini i gradu da smanji broj napuštenih životinja, a time i financijska sredstva potrebna za njihovo zbrinjavanje, što je svima u interesu.”

Udruge članice Mreže povodom okupljanja javno pitaju gradove i općine: Jeste li proveli kontrolu mikročipiranja pasa i znate li zašto je ta kontrola toliko važna? Jeste li educirali sebe i svoje sugrađane o kastraciji, odnosno trajnoj sterilizaciji i važnosti udomljavanja? Jeste li propisali obaveznu trajnu sterilizaciju i znate li da na taj način možete postići poluprazna ili čak prazna skloništa? Znate li da su udruge za zaštitu životinja opterećene velikim brojem životinja i da obavljaju s velikom ljubavlju i brigom vaš posao, iako imaju Zakonom propisane kapacitete, i s gotovo nikakvim financijskim sredstvima? Jeste li spremni poštovati Zakon i surađivati s udrugama na rješavanju problema?

Još od 2006. godine obveza je svih gradova i općina da imaju ostvarenu suradnju, odnosno potpisan ugovor o zbrinjavanju izgubljenih i napuštenih životinja sa skloništem za životinje, a do 31. prosinca 2018. godine svaka županija mora imati vlastito sklonište u koje će se zbrinjavati životinje samo s područja te županije – u protivnom, čelnicima područnih zajednica prijete visoke novčane kazne.

Osim što apeliraju na lokalne zajednice, članice Mreže za zaštitu životinja poručuju i skrbnicima pasa i mačaka da najveći dio odgovornosti leži na njima – mikročipirajte, kastrirajte i ne napuštajte svoje ljubimce jer udruge padaju pod teretom stalnog sakupljanja bolesnih, ranjenih i polumrtvih životinja!

Udruge Mreže pozivaju sve savjesne pojedince da im se u subotu pridruže na glavnom zagrebačkom trgu, stanu uz udruge za zaštitu životinja i pokažu kako ima onih koji će se potruditi da se podigne svijest građana o nužnosti odgovornog ponašanja i da Zakon ne ostane samo mrtvo slovo na papiru.


Komentari