Prošetajte tunelom Grič i ne zaboravite upaliti svjetlo za djecu bez odgovarajuće skrbi

Divan.hr

Nakon tri godine održavanja u Muzeju iluzija, UNICEF-ov Muzej realnosti od 1. do 11. prosinca pretvara upravo Tunel Grič u prolaz kroz stvarnost u kojem svatko može biti dio promjene.

Tako, Muzej realnosti će prvi put gostovati u poznatom zagrebačkom tunelu gdje će putem instalacija, virtualne stvarnosti te „živih eksponata” nastojati približiti posjetiteljima različite doživljaje stvarnosti života djece u Hrvatskoj i svijetu.

Poruka ovogodišnjeg izdanja je “Najvrjednija stvar na svijetu nije stvar”, najbitnije stvar u životu nije ono materijalno. Obitelj kao oslonac je ono što je uistinu važno, a obiteljske su stvarnosti u kojima djeca žive različite , ovisno o mjestu rođenja i okolnostima u kojima odrastaju. Dok se većina  djece rađaju i odrastaju u svojoj biološkoj obitelji, druga djeca obitelj stječu kroz razne životne situacije.

Što obitelj znači djetetu koje živi bez svojih bioloških roditelja ili djetetu koje odrasta u instituciji, u siromaštvu ili kao izbjeglica…? Što obitelj znači udomljenom djetetu? Po čemu su sve obitelji iste? Šetnjom kroz tunel stvarnosti otkrijte obične i neobične obiteljske priče, doznajte što to povezuje obitelji iz Kaštela i Bangladeša te kako su povezane s onima iz Nepala. Prelistajte album beskonačne obitelji, podsjetite se na prave vrijednosti u životu i budite dio promjene nabolje. Također, svi posjetitelji koji tijekom posjeta „upale svjetlo” u Tunelu Grič podržat će UNICEF-ovu kampanju “Svako dijete treba obitelj” i time će pomoći osigurati udomiteljsku skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, prenosi Divan.

„Muzej realnosti je tijekom protekle tri godine bio iznimno dobro prihvaćen, a posjetitelji pokazuju da su spremni povezati se s tuđim životnim pričama te kroz ta nova iskustva zajedno s nama mijenjati stvarnost djece. Četvrta je godina posebna jer Muzej izlazi u popularni zagrebački tunel, čime će se još više približiti građanima. Ove nas godine Muzej podsjeća na ono najvrjednije što imamo – našu obitelj. Mnoga djeca u Hrvatskoj još uvijek čekaju na svoje obitelji i zato vas pozivamo da posjetite Muzej, doživite nešto novo i pomognete promijeniti njihove stvarnosti”, poručila je Đurđica Ivković, v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj

 

Komentari