Proljetno izdanje JazzHR festivala od 4. do 6. svibnja u Tvornici kulture

Foto: JazzHR

 Festival JazzHR – Spring Edition Hrvatskog društva skladatelja održat će se od 4. do 6. svibnja a predstavit će na pozornici Tvornice kulture nekoliko jazz imena i promocija novih izdanja.

U srijedu, 4. svibnja, nastupit će jedan od vodećih slovenskih glazbenika Marko Črnčec, koji će tu predstaviti svoj novi trio koji uz njega čine njegovi dugogodišnji glazbeni partneri Josh Ginsburg na kontrabasu i Kristijan Krajnčan na bubnjevima.

Črnčec je na međunarodnoj jazz sceni prisutan više od 10 godina, od kojih je posljednjih šest proveo u New Yorku. Kao lider objavio je pet albuma hvaljena od strane kritike, od kojih je jedan, “Devotion” (2014.) američki portal All About Jazz uvrstio među 20 najboljih snimaka te godine. U posljednjem desetljeću snima i nastupa s poznatim imenima njujorške jazz scene.

Prva festivalska večer donosi i nastup međunarodnog hrvatsko-slovenskog autorskog sastava FiloSofía koji izvodi latinoameričku glazbu a u njemu djeluje petero autora – Darko Sedak-Benčić, Luka Žužić, Miron Hauser, Sofija Široka i Lázaro Amed Hierrezuelo. Od debitantskog albuma “Nuestra Histora” (2019.), bend se afirmirao kao ravnopravan u konkurenciji najvećih salsa bendova Latinske Amerike te kao autentičan, europski bend koji je svojim znalačkim pristupom pisanju glazbe, aranžmana i tekstova, kao i fusionom s motivima balkanske glazbe uspio zadobiti poštovanje obožavatelja i struke tog žanra.

Foto: JazzHR

U četvrtak 5. svibnja u Tvornicu stižu finalisti natječaja Nove nade jazza “Marjan Marjanović” te Balkan Zoo, sastav basista i skladatelja Maria Rašića, koji već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Na novom albumu “Recycle” (2022), sastavljenom od popularnih romskih pjesmama obojanih jazzom, hip hopom i electronic flamenkom, pridružuje mu se i flamenko pjevačica Nina Ćorić, koja će se bendu pridružiti na koncertu u Tvornici kulture.

Zadnji dan festivala, 6. svibnja, publika će imati priliku poslušati sastav bubnjara i skladatelja Borne Šercara Jazziana Croatica & Ansambl LADO, koji će predstaviti jedinstvenu hibridnu formu preplitanja tradicionalnog pjevanja Ladarica i otvorenu jazzističku formu Jazziane. Šercar krunom svog stvaralaštva smatra upravo najnoviji album “Untamed” (2022.), snimljen u suradnji s Ansamblom LADO. Tematika pjesama, čiji tekst i glazbu potpisuje Šercar, su hrvatske legende, mitovi i priče, vile, vještice, divovi i mitska bića.


Komentari