Prisjetimo se žrtava atomske bombe: Poznata izložba stiže u Zagreb

Stanley Troutman

U utorak 15. listopada u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe fotografija “Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost“.

Na otvorenju izložbe okupljenim gostima obratit će se Hori Takeaki, podpredsjednik Međunarodnog PEN-a i Tonko Maroević, član Upravnog odbora Hrvatskog PEN centra.

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.

“Hiroshima i Nagasaki. U kolovozu 1945. godine oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe – to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću ‘neubijanja’. Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?”, riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a.

Gospođa Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, poslala je poruku: “Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetine tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku – Nema više Hirošime”.

Prije Zagreba, izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

Junji Kurokava

Komentari