PRILIKA ZA EDUKACIJU! Ne propustite dvodnevni program veganske prehrane i života, sadržaj za sve uzraste

Foto: Prijatelji životinja

I ove godine se nastavlja tradicija predstavljanja veganske prehrane na ZeGeVege festivalu čije će se 14. izdanje odviti ovaj petak i subotu (23 i 24. rujna) na Trgu Bana Jelačića.

Inspirativni razgovori, kreativne radionice, nezaobilazni su dio festivalske edukacije o hrani, održivost, ekologiji i pravima životinja, u petak od 8 do 21 sat te u subotu od 8 do 20 sati.

Organizator festivala je udruga Prijatelji životinja, a bit će prilike za degustaciju veganske hrane (od proizvođača i restorana s gotovim jelima), kao i isprobavanje kozmetike koja nije testirana na životinjama.

“Kroz dinamične, inspirativne i edukativne razgovore s različitim govornicima posjetitelji će moći saznati korisne informacije o dobrobitima veganstva i održiva načina života za zdravlje, okoliš i bića s kojima dijelimo planet, a moći će dobiti i recepte raznovrsnih ukusnih jela”, najavljuju organizatori.

Najave glavne pozornice

Tako će se u petak diskutirati o promjenama koje postižu okolišni i klimatski aktivisti, kao i  dostupnosti gotovih veganskih proizvoda u Hrvatskoj. Posjetitelji će moći doznati i kako živjeti zdravo 22 dana na biljnom gorivu, kakva budućnost očekuje oceane zbog fosilnih goriva i izlova ribe te što jedu te kakav se smrtonosni otpad može pronaći u moru. Vegani također sudjeluju u kulinarskim emisijama, a u petak će se otkriti više o njihovim iskustvima, te što jedu sportaši pobjednici.

“O ovim aktualnim temama voditeljica Sara Mešin razgovarat će s: aktivistima pokreta Extinction Rebellion, voditeljicom radionica kuhanja Anitom Petrović, Hrvojem Haračom iz Udruge Pobjede, koja vodi Super izazov 22, voditeljicom kampanja Greenpeacea Petrom Andrić, pobjednicom Prvenstva Balkana u maratonu Anom Štefulj, food blogerom Mateijem Negovetićem, Matkom Pojatinom iz Društva za podvodne sportove i Fabijanom Peronjom iz organizacije WWF Adria”, stoji u najavi ZeGeVege festivala. Dodaju i kako će u petak posjetitelji imati priliku vidjeti “Kocku istine”, koju su kratko i misteriozno opisali kao dojmljivi performans.

“U subotu s pozornice obratit će se: aktivistica Dominica Firšt iz skupine Anonymous for the Voiceless, nutricionistica Maja Ljubas, food blogerica Martina Đođo, aktivistica Nina Plenar Jeličić, profesorica Lidija Bakota i nositelj kolegija „Prava životinja” na Pravnom fakultetu u Osijeku Boris Bakota, ultramaratonac Igor Drašković te treneri fitnessa i savjetnici za prehranu Ivana Martinec i Marko Samardžija”, planirani su govornici za subotu.

Sa subotnjim govornicima, bit će riječi o veganskom aktivizmu, pripremi zdravih veganskih obroka za djecu, jednostavnim i svima pristupačnim veganskim jelima, prehrani koja spašava planet. U subotu će posjetitelji moći doznati više o iskustvima vegana u trčanju ultra traila te otkriti kako imati zdravo i fit tijelo na veganskoj prehrani.

Posjetitelji će moći doznati i kako se može zlouporabiti jezik u govoru o životinjama te kakav je status životinja u pravnom sustavu.

Nina Plenar, Foto: Prijatelji životinja

Radionice za djecu, potpisivanje inicijativa

Dok Prijatelji životinja još uvijek pozivaju sve zainteresirane da se jave za volontiranje na festivalu i tako pomognu izvedbi programa, naglašavaju i kako je ZeGeVege prilagođen i za najmlađe.

Tako će biti pripremljen i edukativni dječji kutakm a vjeruju kako će oslikavanje platnenih ruksaka za djecu te radionica reciklaže tekstila za djecu i roditelje, oduševiti najmlađe posjetitelje.

“Instalacija VegeEDU na pet edukativnih panoa privući će sve receptima, preporukama za filmove i knjige o veganstvu i brojnim drugim zanimljivostima”, navode organizatori.

Uz edukaciju, ZegeVege će posjetiteljima nuditi priliku za aktivizam, potpisivanjem aktualnih peticija i europskih građanskih inicijativa, a brošura sa zanimljivim informacijama i receptima, očekuje svakog posjetitelja.


Komentari