Prijatelji životinja povodom Dana planeta Zemlje nude jela i kolače s niskim ugljičnim otiskom

Foto: Prijatelji životinja

Povodom 52. obljetnice Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, udruga Prijatelji životinja želi istaknuti koliko je izbor hrane koju jedemo bitan za spas Zemlje. Zato će u petak 22. 4. 2022. u 11 sati na zagrebačkome Cvjetnom trgu organizirati degustaciju jela i kolača s niskim ugljičnim otiskom. „Budući da jela napravljena od mesa, mlijeka i jaja imaju deset puta veću emisiju ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova od onih veganskih, jela i kolači koje nudimo, osim što su zdraviji i etičniji, dobri su i za okoliš”, napominju Prijatelji životinja.

Na informativnom štandu bit će postavljen edukativni pano s prikazom utjecaja prehrane na količinu stakleničkih plinova po osobi tijekom jedne godine. Također, dijelit će se letci s informacijama o ekološkom veganskom načinu prehrane i pozivom za subotnja događanja.

Velika akcija čišćenja

Iz Udruge apeliraju na sve da se odazovu velikoj akciji čišćenja inicijative Rezolucija Zemlja, koja započinje u subotu 23. 4. 2022. u 10 sati u Velikoj Gorici na Jezeru Vukovina ili nekoj drugoj od 30-ak ostalih akcija diljem Hrvatske.

Pozivaju sve i da se pridruže Klimatskom maršu koji će se, u organizaciji inicijative Extinction Rebellion Zagreb, održati isti dan, a okupljanje je od 14:30 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Povodom Dana planeta Zemlje, Prijatelji životinja smatraju važnim naglasiti da je u lipnju 2021. Hrvatski sabor donio tzv. Niskougljičnu strategiju (NN 63/2021), sa sljedećim mjerama i stavkama:

MAG-14 – Promjena načina prehrane ljudi: „Uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu. Povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogu se ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode.”

Stavak 6.6.2.: „Potrebno je spomenuti da bi se dodatno značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova, moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla.”

„Trebamo iskoristiti veliku moć koju imamo kao pojedinci (i potrošači i proizvođači) te se okrenuti prema biljnoj prehrani. Izborom veganskih namirnica sprječavamo golemu patnju životinja, spašavamo vlastito zdravlje, čuvamo naš jedini dom i vrijedne resurse u njemu. Biljna prehrana može nam osigurati opstanak na ovome planetu”, zaključuju Prijatelji životinja i pozivaju sve da Dan planeta Zemlje obilježe zeleno, aktivno i borbeno.

Više informacija kako promjenom prehrane izravno utjecati na zaustavljanje sustavnog uništavanja planeta te informacije o degustaciji, akciji čišćenja i Klimatskom maršu nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Komentari