Preminuo je fotograf Nino Semialjac, predstavnik slavne generacije fotografa afirmiranih osamdesetih

Photo: Facebook/Fini Print

Hrvatski fotograf Nino Semialjac, predstavnik slavne generacije fotografa afirmiranih osamdesetih, kroz listove za mlade, preminuo je u 56. godini, objavljeno je na stranicama Muzeja za umjetnost i obrt.

Semialjac se fotografijom počeo baviti već s 13 godina u Fotoklubu u Valpovu.

Pripadnik je čuvene generacije fotografa Poleta i Studentskog lista, a od 1988. godine radio je kao fotograf na filmu (Virdžina, 1991., Šokica, 1996., Fever, 2005.) i televizijskim serijama (Obiteljska stvar, 1998., Bumerang, 2005., Odmori se, zaslužio si, 2013).

Jedan je od prvih u Hrvatskoj koristio digitalnu fotografiju u profesionalnom radu.

Bio je član Hrvatskog društva filmskih djelatnika, a 2005. u Zagrebu je osnovao print studio “Art Jus“, koji je postao kultno okupljalište pripadnika umjetničke fotografske scene, u kojem je razvijao i primjenjivao brojne inovacije na području obrade fotografije i fotografskog printa.

Od 1990. odabire mentalnu fotografiju kao jedini oblik umjetničkog rada, napominju iz Muzeja, s kojim je surađivao na više fotografskih projekata suradnik i u čijem se fundusu čuva nekoliko njegovih fotografija.

Iz MUO podsjećaju i na njegove riječi o tome kako “fotke u glavi” prije svega nemaju fizičku dimenziju, nemaju kadar, a nešto što mu je bio ideal postići u materijalnoj fotografiji nemoguće je postići bez kadra i bez fizičke dimenzije.

 


Komentari