Predavanje ususret obljetnici Gandhijevog rođenja: ‘Mirotvorstvo Mahatme Gandhija i politika rješavanja sukoba mirnim putem’

Biography com.

U srijedu, 23. svibnja u Indijskom kulturnom centru u Zagrebu ( Ilica 43) održati će se prigodno predavanje pod nazivom “Mirotvorstvo Mahatme Gandhija i politika rješavanja sukoba mirnim putem”, a uoči 150. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija.

Predavanje s početkom u 18 sati održati će doc. dr. sc. Boško Picula. Prije predavanja, možete pogledati kratak prigodni film te izložbu s Gandhijevim porukama o mirotvorstvu i nenasilju.


Gandhi je bio prvi čovjek u povijesti koji je načelo nenasilja proširio s pojedinačne
na društvenu i političku razinu. Njegovo je ime sinonim za životni stav
koji je nepovratno promijenio tijek povijesti te koji još i danas utječe na
milijune ljudi.

 Čitava panorama ljudskih osobitosti i duhovnih specifičnosti ostvaruje svoj krešendo zahvaljujući zajedničkim naporima mnogih pokoljenja i iznimnošću darovitih pojedinaca različitih civilizacija.

Mahatma Gandhi upravo je takva osoba, jedna od najfascinantnijih ličnosti 20. stoljeća. Njegov se doprinos ljudskom rodu, međutim, ne mjeri samo mjerilima prošloga stoljeća, već mjerilima kompletne ljudske povijesti.

Gandhijeva životna priča puna je hrabrosti, odlučnosti i snage volje. Njegova je vanvremenska poruka i dalje istinita: borba protiv nepravde i okrutnosti pomoću ljubavi i istine. Jednom je prilikom izjavio: „Sedam smrtnih grijeha suvremena svijeta su bogaćenje bez rada, uživanje bez savjesti, znanje bez karaktera, poslovanje bez morala, znanost bez čovječnosti, religija bez žrtve i politika bez načela.“

Gandhijev se doprinos ljudskom rodu ne mjeri samo mjerilima 20. stoljeća, već mjerilima kompletne ljudske povijesti. Gandhiđi je bio prvi čovjek u povijesti koji je proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke razine.

Njegovo ime sinonim je za životno držanje koje je odlučujuće promijenilo smjer povijesti i koje još i danas ima utjecaja na milijune ljudi. Gandhijeva životna priča je puna hrabrosti, odlučnosti i snage volje. Njegova je poruka i dalje istinita – boriti se protiv nepravde i okrutnosti sredstvima ljubavi i istine. Dakle, njegova se poruka može iskoristiti za rješavanje mnogih današnjih društvenih, političkih i ekoloških problema.

 

 


Komentari