Poznati umjetnik u Galeriji Spot: Izložba fotografija “Polaroid Land” Rina Efendića

Foto: Pixabay

Izložba “Polaroid Land” fotografa Rina Efendića, autora koji se umjetničkom fotografijom bavi od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća, otvara se u u ponedjeljak 15. ožujka u zagrebačkoj Galeriji Spot.

Kako ističu iz te galerije, njegovo umjetničko djelovanje obilježava čisti fotografski proces, lišen suvišne stilizacije, spektakularnih motiva ili pokušaja dorade te uljepšavanja fotografija različitim laboratorijskim tehnikama.

Polaroide otkriva još kao srednjoškolac i toj je “brzoj tehnici“ fotografiranja ostao vjeran do ranih dvijetisućitih godina, snimajući, kako ih sam naziva, “male pejzaže”, sugestivne vinjete mekog kolorističkog ugođaja oslobođene senzacionalne stvarnosti.

“Fotografijama bez ljudske prisutnosti, na kojima prevladavaju praznine zaboravljenih prostora i trenuci ispunjeni tišinom, Efendić ne nameće patetičan osjećaj nostalgije”, ističe se u najavi, dodajući da on u svojevrsnoj meditativnoj foto seansi dokumentira njemu dobro poznata mjesta i motive u različitim vremenskim etapama.

Osim pejzaža, u Galeriji Spot predstavlja i radove koji ocrtavaju specifičnost kolorita polaroidne slike, njihovu materičnost, ali i težnju za istraživanjem medija.

Rino Efendić (Sinj, 1961.) studirao je snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti te povijest umjetnosti i etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Radio je u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, gdje je predavao fotografiju. Vodio je Malu školu fotografije u OPUS-u i klubu Otok u Dubrovniku te izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Splitu.

Njegova će zagrebačka izložba biti otvorena do 16. travnja, a u sklopu popratnog programa Ured za fotografiju za 31. ožujka najavljuje čitalačku grupu.


Komentari