POVRATAK U DJETINJSTVO: Mali leteći medvjedići stigli su u Etnografski muzej

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovoga četvrtka u Etnografskom muzeju otvara se izložba koja će vas vratiti u djetinjstvo. “Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi” gostujuća je izložba MSU-a. Riječ je o popularnim medvjedićima koji nastala u koprodukciji Zagreb filma s kanadskim Ciné Groupe. Originalno su se prikazivali su se u od 1990. do 1991. godine, ali su ih upoznale i brojne druge generacije jer su se reprizirali i godinama nakon toga.

Autori serijala su Pero Kvesić, Dušan Vukotić i Neven Petričić, prema čijoj ideji je Jean-Pierre Liccioni razradio scenarij pod redateljstvom Jeana Saraulta i Michela Lemirea. Sveukupno je snimljeno je trideset i devet epizoda u trajanju od dvadesetak minuta, a uz crtić je tiskan album sa samoljepivim sličicama i nekoliko slikovnica.

“Mali leteći medvjedi oduševljavali su malu i veliku publiku svojim simpatičnim karakterima, prekrasnim scenama iz šumskog svijeta i zanimljivim pričama, čija je poanta bila aktualna tada kao i danas, a to je očuvanje prirode”, ističe se u najavi MSU-a.

No, ono što nas posebno veže uz ove preslatke medvjediće jest glazba iz serijala Gillesa Desnoyesa. Zanimljivo, baš kao i Profesor Baltazar ostvareni u tehnici tkz. cel-animacije, u tehnici karakterističnoj za Zagrebačku školu crtanog filma, što znači da je za potrebe samo jednog filma od deset minuta trebalo izraditi više tisuća crteža na celuloidnim folijama.

Izložba je ostvarena kao dio velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja “Igračke – djetinjstvo zauvijek”, a njezina je autorica Snježana Pintarić. Dizajnerica postava je Nikolina Jelavić Mitrović, a voditeljica projekta Iris Biškupić Bašić. Izložba MSU-a u Etnografskom muzeju će biti otvorena do 3. listopada.

Projekt “Igračke – djetinjstvo zauvijek” traje do 22. svibnja i obuhvaća ukupno 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih izložbi.


Komentari