Posjetite izložbu talentirane bosanske umjetnice Alise Teletović

PHOTO: Vanja Lisac

Pod nazivom “Sve moje duše u potrazi za sobom”, ekspresionističke, ilustrativne, figurativne slike odnosno crteži biti će postavljeni u zagrebačkom “Živom ateljeu DK” u Ilici br. 110, od 12. do 15. rujna.

 Dvadesetak različitih ženskih duša, introspektivnih (auto)portreta stanja žene, kao i destetak crteža, razgovora u potrazi za ljubavlju, čine samostalnu izložbu koju će bh. slikarica Alisa Teletović uskoro otvoriti u Zagrebu.

Alisa Teletović je umjetnica nekonvencionalanog naboja, čije je slikarstvo snažno i poletno. Ona spontano, naizgled naivno i eksperimentirajući u pokretu i boji, gradi priču o samospoznaji kroz duše žena koje se suočavaju sa sobom i s iskušenjima kroz koje prolazi žena danas: potrebom za ljubavi, očekivanjima tradicije i pitanjem ko sam i kome pripadam.

 Svojim velikim očima, ženske duše gledaju oko sebe, želeći da se razvijaju, nauče nove lekcije i steknu nova iskustva, tragajući za izlazom iz nametnutih očekivanja. Ovo svojevrsno autobiografsko pročišćenje emocija za rezultat ima kolekciju od dvadesetak očaravajućih slika u kombiniranoj tehnici.

Nakon uspješne izložbe “Poljupci brda” u Trogiru na kojoj je prikazala apstraktne pejzaže, ovo je druga autoričina samostalna izložba u Hrvatskoj.

„Osjetila sam potrebu za još intimnijim pristupom kako prema sebi, tako i prema ženi općenito. Intuitivno slikajući ekspresije i figurativne emocije mojih duša, došla sam do unutarnjeg dijeteta. Upitala se, razotkrila mnoge misli i sve to prenijela na boje i slikarski papir“, kaže autorica Alisa Teletović.

Dinamična biografija ove umjetnice obilježena odrastanjem u Mostaru, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu, ogleda se i u njenom razvnovrsnom likovnom izrazu:

 „Sve što dotaknem pokušavam pretvoriti u umjetnost, imam potrebu da se stalno izražavam putem raznih medija i metoda. Želim da što više ljudi doživi i uživa u toj ekspresiji i zato tragam za novim formama“, kaže autorica. Slikarica spaja dva kontinenta, obogaćena kulturama Australije i sada Bosne i Hercegovine.

Alisa Teletović, likovna umjetnica iz BiH, diplomirala je 2000. godine na RMIT sveučilištu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. Njeni umjetnički radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju.


Komentari