Posjetili smo 18. međunarodnu izložbu inovacija, neki od izuma mogli bi spašavati živote

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

„Za razliku od pesimističnih naslova novinskih članaka koji pričaju o umjetnoj inteligenciji kao o jednom od četiri jahača apokalipse koji će uništiti ili porobiti ljudsku rasu, na ovome sajmu možete vidjeti mnoge primjere kako se upravo umjetnom inteligencijom spašavaju ljudski životi“, objašnjava nam izlagač Marin Kačan na 18. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020 koju organizira Udruga inovatora Hrvatske.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 15. do 17. listopada napredne ideje predstavlja više od 200 izlagača, a impresivno je što je svake godine sve više kreativnih i korisnih izuma srednjoškolaca, ali i učenika osnovnih škola.

Fakultet prometnih znanosti u suradnji je s Fakultetom elektrotehnike i računarstva osmislio sustav za automatsku ocjenu sigurnosti prometnica, kako bi se pokušao smanjiti broj prometnih nesreća poboljšanjem cestovne infrastrukture.

„Sigurnost u prometu postiže se kroz tri cilja: sigurna vozila, sigurni vozači i sigurne ceste. Naša inovacija spada u potonju kategoriju. Da bi se ocijenila i poboljšala sigurnost prometnica, potrebno je raspoznati određene atribute te infrastrukture, što se do sada radilo ručno, recimo inspekcijom ceste uživo“, objašnjava doktorand s FER-a Kačan koji nam predstavlja soluciju koja je automatska, objektivna te na koncu i jeftinija od ljudskog, ručnog raspoznavanja.

Osim po velikome broju inovacija inozemnih izlagača, ovogodišnja ARCA specifična je i po posebnom dijelu izložbe Inventions VS Corona, gdje će biti predstavljena najbolja rješenja na natjecanju koje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA) kako bi motivirala stvaranje izuma i inovacija koje pomažu u borbi protiv koronavirusa. Tako za pomoć tijekom pandemije već ima izuma ili se radi na njima, počevši od kućica i prostora za uzimanje briseva, do uređaja za pročišćavanje zraka u prostoru u kojem se boravi i kozmetičkih proizvoda.

“Naši su proizvodi svjetski konkurentni”, istaknuo je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić dodavši kako su inovatori i dalje motivirani unatoč teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Istaknuo je da se u Hrvatskoj treba više ulagati u istraživanje i razvoj te u povezivanje realnog sektora i akademske zajednice. Naime, među 38 zemalja koje prijavljuju svoje patente u Europi Hrvatska je po stupnju ulaganja na 33. mjestu. Koliko su inovacije važne, potkrijepio je primjerom da prosječna vrijednost uvezene robe u Hrvatsku po toni iznosi 1.250 eura, a izvezene samo 850 eura.

“Taj raskorak govori koliko malo imamo dodane vrijednosti, koliko malo imamo ugrađenog znanja u naše proizvode”, ocijenio je Bračić.

Tajana Kesić Šapić iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) poručila je da su inovacije glavni pokretač gospodarskog rasta i da one, među ostalim, donose novu vrijednost i zapošljavanje. Također je istaknula da je inovacijski sustav Hrvatske još “ispod stvarnih potencijala”.

Komentari