Posebno izdanje: Festival Jazz.hr/jesen odat će priznanje Ladislavu Fidriju u povodu njegova 80. rođendana

Festival Jazz.hr/jesen koji ove godine slavi 30. rođendan odat će priznanje Ladislavu Fidriju. Na službenim stranicama i na društvenim mrežama Jazz.hr-a predstavit će se fotografije koje obilježavaju rad ovog velikog skladatelja, a Hrvatsko društvo skladatelja uručit će mu i plaketu za doprinos hrvatskoj glazbi.

Trubač, krilničar, skladatelj i aranžer, sjajan improvizator profinjene glazbene estetike te, što je manje poznato, pjevač Ladislav “Laci” Fidri prvi je dobitnik Nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za autorsko stvaralaštvo u području jazza koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja. Nagrada mu je pripala 2001. godine za skladbu “Morning Star” objavljenu na istoimenom CD-u u izdanju Croatia Recordsa, koji je snimio s vlastitim kvintetom u kojem su uz njega svirali saksofonist Saša Nestorović, klavirist Matija Dedić, kontrabasist Mladen Baraković i bubnjar Kruno Levačić. Četiri puta je bio dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije kao najbolji trubač i krilničar u kategoriji jazza 2000., 2001., 2003. i 2004.

Fidri je rođen 1940. u Osijeku gdje je, nakon učenja violine, s jedanaest godina počeo svirati trubu. Glazbenu naobrazbu i ozbiljnija izvođačka iskustva stekao je u Zagrebu. Važan trenutak koji je utjecao na njegov život i karijeru bio je susret s legendarnim Louisom Armstrongom. Tada je imao dvadeset godina. Nakon koncerta u starom zagrebačkom velesajmu, u Ritz Baru je održan jam session na kojem je svirao s njim. Godine 1960. utemeljio je vlastiti kvintet usmjeren prema hard bopu, s kojim je godinu dana poslije nastupio na Bledskom jazz festivalu. Godine 1962. postao je članom trubačke sekcije Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb, poslije Big banda HRT-a, a danas Jazz orkestra HRT-a u kojem je svirao sve do umirovljenja. S tim orkestrom i gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Silvija Glojnarića snimio je album “Memories”. Bio je član zagrebačkog Jazz Art Quarteta s kojim je snimio CD “Nuages”, a vodi i vlastite sastave.

Fidri svira na brojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Svirao je u Gerry Mulligan International Big Bandu i Clark Terry Big Bandu, a godinama je vodio Audi Big Band u Ingolstadtu u Njemačkoj. Surađivao je i s drugim svjetski poznatim jazzistima poput Arta Farmera, Maynarda Fergusona, Mala Waldrona, Slidea Hamptona, Zoota Simsa, Johnnyja Griffina, Luckyja Thompsona, Erniea Wilkinsa, Stana Getza, Johna Lewisa, Salla Nistica, Bucka Claytona, Buddyja DeFranca, Sama Jonesa, Curtisa Fullera, Maynarda Fergusona, Johna Lewisa, Dannyja Richmonda i brojnih drugih.

Organizator koncerta je Jazz.hr HDS-a. Od 14. do 17. listopada publika će imati priliku poslušati sjajne glazbenike domaće i inozemne jazz scene. Zbog pandemije koronavirusa, svi koncerti bit će dostupni putem live streaminga na platformi HRTi. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.


Komentari