Pored jednog od najpoznatijih simbola u Zagrebu otvara se izložba na koju su dobrodošli baš svi!

Trg kralja Tomislava (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

U podnožju Tomislavovog spomenika na istoimenom trgu, u srijedu 18. svibnja se otvara izložba “Spomenik kralja Tomislava u Zagrebu” pod organizacijom Gliptoteke HAZU.

Spomenik Kralja Tomislava jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, konjanička skulptura koja na Glavnom željezničkom kolodvoru svakodnevno dočekuje putnike i istovremeno dominira gradskom vizurom donjega grada i Lenucijeve potkove.

Ovom izložbom želimo se osvrnuti na ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja „The Power of Museum“ i istaknuti snagu Gliptoteke HAZU, muzejske ustanove koja je zbog oštećenja u zagrebačkom potresu zatvorena za posjetitelje, ali na ovaj način, izlaskom na zagrebačke trgove i ulice, nastavlja s prezentacijom svog muzejskog fundusa, navode organizatori.

Gliptoteka HAZU u svom fundusu čuva originalne sadrene modele i skice za spomenik Roberta Frangeša Mihanovića, bogatu fotodokumentaciju i arhivske materijale, kao i skice s natječaja za zamjenske reljefe za spomenik. Izložbeni eksponati dio su Zbirke hrvatskog kiparstva od 19. do 21. stoljeća, Zbirke medalja i plaketa Gliptoteke HAZU, Arhiva za likovne umjetnosti HAZU te Ambijentalne zbirke kipara Roberta Frangeša Mihanovića u vlasništvu Grada Zagreba, pohranjene u Gliptoteci.

Izložba će na Trgu kralja Tomislava biti postavljena do Dana grada Zagreba, 31. svibnja.

Autor izložbe je Filip Turković-Krnjak, a nastala je uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.


Komentari