Pokušali smo slušati ‘cajkaški radio’ sat vremena: gore je nego što smo mislili

Za one koji su nekim čudom prekočili vijest, jučer je točno u podne s radom započeo Extra FM, takozvani “cajkaški” radio, kako su mu brzo počeli tepati, koji će većinu svojih frenkvencija posvetiti narodnjacima. Ovaj radio pušta se na frekvenciji koju je ranije imao Laganini FM.

“Muzika koja te pokreće” njihova je krilatica dok srbizam “muzika”, koji je primjeren jedino razgovornom stilu, daje odmah naslutiti na koje su se područje usredotočili kada biraju hitove.

Među prvim pjesmama koje su puštene slušateljima zasvirao je Džinovićev hit “Muštuluk”. Uslijedio je novi narodnjački hit “Samo jako”, kojeg izvode Relja, Coby i Stoja. Tekst te pjesme ide ovako: Euri i franci samo, troše se na flaše i na kurve, (Samo), Da sve pare bacim kad u klubu samo moju pesmu čujem (Samo), I BMW automatik samo da po gradu besna kola bruje (Samo).

Također, među izvođačima su se odmah mogli čuti Aca Lukas, Aleksandra Prijović, Milica Todorović, Rada Manojlović i ostale perjanice turbofolka u Srbiji.

Čelnici radija su medijima kazali kako se ne boje za financije, jer su istraživanjem tržišta utvrdili kako postoji jako velik interes za ovakvim tipom glazbe, a s obzirom da nije postojao radio koji pušta ovakve pjesme, logično je bilo krenuti u ovaj projekt.

Voditeljica Ecija Ivušić i Paula Sikirić, koja je poznata mlađoj publici kao jedna od hrvatskih “influencerica” i voditeljica emisije o Big Brotheru “Mala sestra” (nažalost ili nasreću, emisija je ukinuta samo nakon par prikazivanja), predstavljene su kao lica radija, a nas je zanimalo je li stvarno riječ o “cajkaškom” radiju ili samo o markentinškom triku koji je spomenuti radio i prije lansiranja uvukao u sve domove.

Odmah moramo priznati, iako smo krenuli s ciljem da radio slušamo sat vremena, izdržali smo 44 minute, ali i nije bilo potrebe za daljnjim preslušavanjem jer lako se mogao uočiti uzorak po kojem će ekipa koja se krija iza radija osmišljavati medijski prostor. “Rokamo samo dobru mjuzu”, “Muzika koja te pokreće”, “Udaranje po najboljoj muzici koja te pokreće” i sve varijacije ove rečenice zapravo su jedino što je voditeljica Ecija u nepunih sat vremena rekla kada u eteru nisu svirali strani hitovi. Kad kažemo “strani” to zaista i mislimo jer nijedna hrvatska pjesma nije naletjela u 45 minuta slušanja, ali zato su se nanizale najveće turbofolk uspješnice poput “Lepi moj” od Dragane Mirković, “Evo” od Seke Aleksić ili “Zanjiši kukovima” od Željka Vasića uz pokoju pop uspješnicu Željka Joksimovića i Dina Merlina.

Kombinacija glazbe i specifičan stil voditeljice (barem Ecije Ivušić) svakako su ovaj radio odmah u startu nametnuli kao opciju koja će odgovarati samo određenim ljudima kojih, barem ako je pitati čelnike radija, ima pozamašan broj…

Komentari