Poklon za ljepši spol: Ženama besplatan ulaz u Zoološki vrt na Dan žena

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Žene koje na Dan žena, u nedjelju 8. ožujka, odluče posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba, imaju slobodan ulaz, javlja Zadovoljna.hr.

ZOO je otvoren od 9 do 17, a ulaz je moguć do 16 sati. U njemu posjetitelji mogu upoznati više od 370 životinjskih vrsta. Kod svih vrsta ženke imaju izuzetno važnu ulogu, no priče nekih od njih posebno su zanimljive.

Veliko priznanje zaslužuje ženka močvarnog valabija. Ona od svoje spolne zrelosti konstantno odgaja mladunce. Dok joj je jedan mališan u tobolcu, u maternici joj se razvija novi.

Najbrojniji pomladak i pune ruke posla oko mališana ima zebrasta mišica. Novo leglo dobiva svaka dva mjeseca i u njemu je najčešće pet mladunaca. Za razliku od nje divovska mravojedica je “friška” mama. Prošle je godine na svijet donijela prvo mladunče. Zahvaljujući njezinoj požrtvovnosti mravojedić odlično napreduje i uskoro će veličinom dosegnuti roditelje.

Dojmljivoj su se maksimirskoj pernatoj floti priključile zebe rižarice, bjelotrbe i madagaskarske papige. Pticama odgovara život u hrvatskoj metropoli. Među najdugovječnijim su ženkama u Vrtu dvije emuice stare gotovo 33 godine te ženka bjeloglavog supa koja će krajem ljeta proslaviti 40. rođendan.

U maksimirskoj šumi posjetitelji mogu upoznati prstenastorepe te čupavouhe lemure. Lemurice su u svojim nastambama prave alfa-ženke. Imaju glavnu riječ u skupini, a ostali su tu da ih slušaju. Priroda je uredila da kad je tako, vladaju mir i sreća.


Komentari