Pokažimo bolesnicima palijativne skrbi da nisu sami! Pokrenuta prekrasna humanitarna akcija, a sve što trebate donijeti je začinsko bilje!

La Verna, udruga koja svojim aktivnostima pruža podršku palijativnim bolesnicima, pokrenula je plemenitu akciju naziva „Začin ljubavi“, u kojoj građani mogu donirati sredstva u svrhu unaprjeđenja palijativne skrbi.

U sklopu akcije, zainteresirani doniraju začinsko bilje palijativnim bolesnicima koje osobno poznaju ili volonterima koji potom daju bilje bolesnicima koje obilaze kao znak podrške u trenutcima kada im je najpotrebnije.

U trenutnim okolnostima, palijativni bolesnici još su više izolirani zbog mjera socijalnog distanciranja, zbog čega humanitarna akcija ima još veću važnost kao podsjetnik oboljelima da nisu zaboravljeni, već da se imaju kome obratiti za pomoć i podršku.

Udrugu La Verna čine 28 volontera koji djeluju na području grada Zagreba kroz aktivnosti podrške osobama kojima je potrebna palijativna skrb. Ime udruge inspirirano je nazivom planine u talijanskoj pokrajini Toskana na kojoj se nalazi franjevačka Golgota. Kroz svoj humanitarni rad i mobilni tim volontera, La Verna pruža psihosocijalnu i duhovnu podršku bolesnim osobama, ali i usluge savjetovališta i službe za podršku za palijativne bolesnike i njihove članove obitelji.

Udruga iza sebe ima više od 20 000 sati volontiranja, a može se pohvaliti i dobivenom nagradom Volonterski Oscar.

Počevši od 11. rujna, udruga je započela prikupljati humanitarne donacije u sklopu akcije „Začin ljubavi“, čiji je cilj pokazati bolesnicima palijativne skrbi da nisu napušteni, već okruženi ljudima kojima se mogu obratiti za pomoć. Kao simbol tople geste odabrano je začinsko bilje, a inspiraciju je ponudila krilatica humanitarne akcije: „Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva“.

Nakon donacije, volonteri udruge odnose lončaricu sa začinskim biljem palijativnim bolesnicima kako bi što lakše prebrodili teške trenutke i ostvarili dostojanstven život u ozračju ljubavi i pažnje.

Ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju posebno obilježavaju trenutne epidemiološke okolnosti, jer upravo donacijom lončanice oboljeli i članovi njihovih obitelji putem simbolične geste dobivaju poruku da nisu sami. U vrijeme socijalnog distanciranja i izolacije, lončanica s začinskim biljem služi kao simbolički podsjetnik palijativnim bolesnicima da je netko uvijek s njima.

„Naš pristup volontiranju uvijek je bio biti malen i činiti dobro, tiho i bez naknade. Ponekad je samo prisutnost i razgovor sve što oboljelome treba da se osjeća vrijednim i okružen ljubavi i pažnjom. U ovakvoj situaciji, mnogi palijativni bolesnici sada se osjećaju još više odsječeni od svijeta. Upravo ovom humanitarnom akcijom želimo im u ovim vremenima pokazati da nisu sami te da ljudi misle na njih. Male stvari čine čovjeka sretnim.“ – izjavila je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge.

U sklopu humanitarne akcije, povodom događaja oživljavanja najduže zagrebačke ulice „Projekt Ilica Art“ bit će postavljen štand udruge za donaciju začinskog bilja uživo. Donaciju za humanitarnu akciju „Začin ljubavi“ bolesniku poznatom udruzi ili moguće je izvršiti putem web stranice udruge ispunjavanjem online obrasca i uplatom u minimalnoj vrijednosti od 35 kuna.

Komentari