POGON ZATVARA VRATA! Bez brige, znamo kada se vraćaju, a evo i kakvi vas noviteti čekaju

Foto: Pogon

Skoro pa gotovo! U srijedu se otvara zadnju izložbu ove sezone u Pogonu i onda zatvara Jedinstvo. Bez brige, samo na kratko – do 20. kolovoza.

U ovo bremenito vrijeme puno nesigurnosti, u Pogonu uvijek vole pogledati unatrag i rezimirati što su radili od početka godine do danas, jer kako nas povijest zadnjih godina uči – tko zna što donosi budućnost. Ipak, oni se, kažu, nadaju samo dobrome.

Godinu su otvorili s Radionicom difuzije zvuka u višekanalnom zvučničkom sistemu u organizaciji Kontejnera. Radionicu je vodio inženjer elektroakustike i umjetnik Miodrag Gladović, a cilj joj je bio polaznicima pružiti teoretska znanja i praktično iskustvo rada u višekanalnim zvučničkim sistemima. U Interkulturnom društvenom vrtu u Jedinstvu održana je još jednu radionicu urbanog vrtlarenja i radionicu kompostiranja na kućnom pragu.

Uz stjecanje vrtlarskih znanja i vještina, zasađeno razno začinsko bilje i povrće u  trnjanskom vru, a nadaju se i skorom ubiranju plodova. Zahvaljujući igraćim kartama nastalima u sklopu projekta RESHAPE, igrala se igra solidarnosti u suradničkim međunarodnim projektima. U susretima s Tamarom Curić, u Pogonu ste imali priliku probuditi snagu i motivaciju za sve buduće izazove, a sve to koristeći se metodama suvremenog plesa. Pred sam ljetni raspust imali ste priliku sudjelovati u radionici “Oneirotopia” koja je za cilj imala osmisliti kolektivno, speculative tumačenje i čitanje snova.

Kada su u pitanju vizualne umjetnosti – i tu su bili dosta aktivni. U programu Galerije 90-60-90 predstavljeni su radovi Siniše Labrovića – Private Property i You, po prvi puta u Zagrebu! U organizaciji Freakvencije, slikar Leonardo Budimlić Majnarić, studentice ALU-a Adrijana Brčić, Marta Margetić, Petra Vuković i Lea Bulaja te redateljica i dramaturginja Irena Čurik na izložbi Živi umjetnik izložili su nedovršene i radove u nastajanju koje su završavali u interakciji s posjetiteljima. Silvija Dogan i Stella Leboš izgradile su “zvučni” IGLU, kroz fizičku i svjetlosnu instalaciju pokušale su oblikovati prostor zvukom te publiku provesti kroz doživljaj i neposredno iskustvo njihovog fizičkog bivanja u takvom prostoru.

Foto: Pogon

Pogon je poslužio diplomanticama Slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti, Sandri Knego, Petri Šabić i Dori Šitum, da obrane i izlože svoje radove nastale pod mentorstvom profesorice Ksenije Turčić. Lucia Labas je u velikoj dvorani Jedinstva izložila ambijentalnu instalaciju kojom istražuje kreativnost i kreativne procese. Izložbenu sezonu završili su performansom kolektiva New Novetta – “Wrench” u organizaciji Galerije Močvara. Performans je tematizirao važnost ženske ljutnje i bijesa prikazujući ih kao pozitivan i regenerativan alat u vrijeme kada se politizacija bijesa iskorištava za ušutkavanje i kontroliranje onih najpotlačenijih u društvu.

Izvedbena sezona u Pogonu bila je, u najmanju ruku – raznovrsna, ali prije svega bogata. Cirkoramci su predstavili drugi nastavak trilogije “Horror House Project” – “Ovo je cirkus” koja je upozoravala kako se, primjerice, u svakodnevnom govoru degradira ova umjetnička disciplina. U travnju su Cirkoramci na rezidenciji ugostili umjetnika Huga Bergmana, a u svibnju i lipnju Cirkoramci su priredili još jedno izdanje Cirkobalkane u cirkuskom šatoru u našem dvorištu.

Martina Hrlić Rogić i Plesna grupa Flame izveli su performans “(Ne) mrzimo baš sve?” čija je suština bila, riječima političkog establišmenta, locirati, identificirati, fiksirati i pobrisati poruke mržnje – fizički sa zidova i metafizički iz kolektivne svijesti i iskustva. DB Indoš i Tanja Vrvilo nastavili su s izgradnjom sve raznolikijih i impresivnijih šahtofona. Jedne su upregnuli u kozmičkom performansu “Demoni kuge” kojeg su izveli u suradnji s Trobecovim krušnim pećima, a u “Stroju za bol” šahtofoni su dosegli format metalnih kabina za dvije osobe impresivnih dimenzija od 1,80 metra visine, 2 metra dužine, 1 metar širine. Prije nekoliko dana imali ste prilike vidjeti i njihovu najnoviju šahtofoniju Lutke 333 u kojoj ste se i sami mogli upustiti u animiranje partitura nastalih na temelju knjiga Ivana Martinca.

Foto: Pogon

Predstava “Život koji je vrijedilo živjeti” Anje Đurinović Rakočević i Robina Mikulića, prema riječima samih autora, je pažljivo strukturirani bućkuriš ideja, pokreta, pokušaja i pogreški koji smatraju vrijednim investicije svakoga tko voli svoju mamu. “Seks – umetnost – komunizam” kazališni je projekt Bojana Đorđeva izveden u Jedinstvu, a koji se bavio nasljeđem dvadesetog stoljeća iz perspektive triju revolucija koje su obilježile i promijenile čovječanstvo – umjetničke, komunističke i seksualne.

Miran Kurspahić i Rona žulj izveli su “Krizni stožer”, predstavu inspiriranu stvarnim događajima 2020. Godine, koja je fikcionalni odgovor na recentnu stvarnost koja se još uvijek čini pomalo nadrealnom. Posljednja kazališna produkcija Eurokaza, “Umorne priče” temeljila se na literarnom stvaralaštvu A.G.Matoša, a tematizirala je socijalne, kulturološke i emotivne posljedica kriza.

Početkom godine Pogon je služio za pripremu brojnih programa organizacija nezavisne scene, neki od kojih su bili dio njihovog programa Pogonator. Tako su početkom godine u Jedinstvu radili Tin Dožić, EkS-scena, RGB crew i Maše Borović, DB Indoš, Cirkorama i Domino.

Osim što su mnogi radili kod njih, radili su i na mnogim svojim projektima. Započeli su novi program potpore mladim povjesničarima/povjesničarkama umjetnosti da se bave kustoskim praksama iz suvremene umjetnosti. Program provode u suradnji s kustoskim kolektivom WHW, u prvoj polovici godine odabrali su kao polaznicu edukacije Tenu Starčević, a krajem godine očekuju njezinu izložbu.

U sklopu projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition, Pogon se još prošle godine pridružio novoj europskoj mreži usredotočenoj na suradničke strategije, jačanje kapaciteta i razvoj kulturnih politika, a ove su godine sudjelovali u radionici o kulturnoj medijaciji koja se održala u Portugalu. U Zagrebu su prije nekoliko dana u sklopu projekta organizirali radionicu o praćenju razvoja i analizi strukture publike.

Započeli su i s jednim Erasmus+ projektom, “The Melting Pot”, koji okuplja organizacije mladih i institucije u kulturi iz Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije, a kojemu je cilj razvoj metoda i alata za rad s mladima unutar kulturnih institucija te uspostavljanje šire intersektorske suradnje, kako u Hrvatskoj tako i u regiji.

Njihovu redovnu djelatnost nastavio je financijski podržavati Grad Zagreb, a pojedine projekte sufinancirali su Ministarstvo kulture te Europska komisija kroz programe Kreativna Europa i Erasmus+.

Vraćaju se uskoro s novim uzbudljivim programom iz kojeg već sada ističu par detalja: Disclosure Art Festival, predstavu Legitimacije, izložbe nam pripremaju Galerija 90-60-90 i Galerija Močvara, s radošću iščekujemo ovogodišnje izdanje Festivala grafoskopa, program 10 godina Galerije Greta festival Freedancea, radionice Akademije likovnih umjetnosti i Cirkoraminu Noć cirkusa.


Komentari