Počinje Proljetno izdanje ZFF-a: Pobjednički filmovi regionalnih festivala na online platformi

Foto: Screenshot ZFF

Pobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) bit će prikazani na Proljetnom izdanju tih festivala koje se održava online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, od petka, 6. svibnja do nedjelje, 15. svibnja.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala publika je izabrala najbolji film programa. To je film “Čuvar brata svoga”, koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. svibnja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

Filmovi koji se mogu pogledati na online platformi su “Konačna sloboda”, drama austrijskog redatelja Sebastiana Meisea, dirljiva je posveta nesalomljivosti ljudskog duha.

Srpski film “Oaza” redatelja Ivana Ikića, neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, svoju autentičnost duguje i činjenici da u ulogama glavnih likova nastupaju stvarni štićenici doma.

Dokudrama “107 majki” slovačkog redatelja Petera Kerekesa vizualno je očaravajući film o ženama i njihovoj snazi, ovjenčan nagradom Orizzonti za scenarij u Veneciji 2021. godine.

Turski film “Čuvar brata svoga” u režiji Ferita Karahana opisan je kao spoj “Olivera Twista” i “Smrti gospodina Lazarescua”, film prati očajnička nastojanja 12-godišnjeg Yusufa, štićenika turskog internata za kurdske dječake, da spasi svog bolesnog prijatelja.

Komentari