Počinje proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, neki od filmova nagrađeni su u Cannesu, Berlinu i Veneciji

Photo: ZFF

U petak počinje proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, online izdanje regionalnog filmskog festivala u kojem su se udružili Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. travnja publici se nudi zajednički program, po izboru selektora tih četiriju festivala. Neki od filmova nagrađeni su na posljednim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji, a dva su remasterizirana jugoslavenska klasika.

U programu je devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Filipa Jurjeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga, dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza te dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Izjave predstavnika Mreže festivala Jadranske regije:

Jovan Marjanović, Sarajevo Film Festival:

“U vrijeme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih izdanja Canneskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu ujedinila nas je želja da publici omogućimo pristup tim filmovima i donesemo najbolje od europskog i svjetskog filma. U srcu partnerstva naša četiri festivala jest davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim europskim i svjetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uvjetima, pa makar oni sada bili digitalni. Nadamo se da ćemo se što je prije moguće sresti sa svojom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, ljetnim kinima, a do tada – u vrijeme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, suradnje i bliskosti.”

Milena Debeljković, Festival autorskog filma:

“Mreža festivala oko koje su se okupili, pored Beograda i Festivala autorskog filma, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival i Filmski festival Herceg Novi dokaz je da i u ova teška vremena filmska industrija pronalazi način da se prilagodi i napreduje, pogotovo kada je ugrožena egzistencija filmskih festivala koji se oslanjaju na fizička izdanja i publiku koja se naviknula posjećivati kina. Upravo događaj koji smo organizirali zajedničkim snagama ima cilj povezati ne samo festivale nego i publiku, a najvažnije od svega, ovo je tek prvi korak koji je ova mreža festivala napravila.”

Boris T. Matić, Zagreb Film Festival:

“U vrijeme kada su susreti publike i autora ograničeni sretni smo što spajanjem s festivalima iz Mreže Jadranske regije donosimo publici neke od najzanimljivijih recentnih filmskih naslova iz cijeloga svijeta, dva klasika kojima podsjećamo na filmsko blago regije kao i razgovore s autorima. Osim što je prva suradnja te vrste u regiji, Proljetno izdanje je uvod u naše cjelogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja se tek trebaju održati u drugoj polovici godine.”

Marija Perović, Filmski festival Herceg Novi:

“Prvi zajednički regionalni filmski festival je prilika da se vide dobri i aktualni filmovi, odabrani od više selektora, a ono što mene posebno raduje jest prilika da se u novonastalom online festivalskom duhu pogledaju i istinski klasici autorskog filma jugoslovenske kinematografije. Travanj će obilježiti virtualni posjet filmskim festivalima u regiji koji njeguju film kao umjetnost, formiraju i održavaju publiku i filmsku kulturu te pokreću pitanja i sumnje koje su nam neophodne. Proljetno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape za koju je u ime Filmskog festivala Herceg Novi kao neke od odabranih filmova izdvojio i naš selektor i redatelj Ivan Bakrač.”

Dobro došli na Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala / Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi, od 9. do 17. travnja 2021. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

Komentari