Počinje najstariji ulični festival u Hrvatskoj: Cest is d’ Best je omiljeni festival Zagrepčanima!

Foto: Facebook

Cest is the Best počinje uskoro, 19.08. i razveselit će sve obožavatelje, ali i slučajne prolaznike u Zagrebu! Cest is d ’Best, je internacionalni ulični festival koji oživljava gradske ulice i trgove, a u svaki grad donosi posebnu energiju i zabavu. Ovaj festival briše granice između kulture i alternativne kulture, te približava sve generacije građana.

Cest is d ’best je osnovan je u Zagrebu 1997. godine,a  danas je najstariji ulični festival u Hrvatskoj koji promiče i stvara ulični kulturni izraz i turističke atrakcije, a  autori su mu sjajni glazbenici i sami ulični umjetnici. Može se reći da je ovaj festival drugačiji od drugih jer čuva zagrebački identitet, a ljudi ga obožavaju zbog dobre energije i spontanosti.

Misija ovog festivala je u brisanju svih podjela među ljudima, pa tako možete vidjeti djecu, zaposlene ljude, klaunove, studente, umirovljenike, trubače, strance, lokalce, plesače…

Program traje kratko, samo pet dana, ali je sadržaj vrlo zanimljiv i živopisan. Nastupaju izvođači iz cijelog svijeta s glazbom, dramom, dječjim aktivnostima, umjetnošću, sportom i drugim aktivnostima.

Direktor festivala, Zlatan Jaganjac pružio nam je detaljnije informacije o samom festivalu.

“U programu našeg festivala ne sudjeluju samo sudionici iz inozemstva već i umjetnici iz cijele Hrvatske. Ova godina je puno izazovnija zbog mjera predstrožnosti koje je uzrokovao Covid-19, pa svi naši sudionici moraju imati potvrde da su cijepljeni. Ove godine ćemo imati puno domaćih umjetnika. Program se realizira uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba, koje su prošle pandemijske godine i ove godine nažalost prepolovljene”, objašnjava direktor.

Osim što je ovaj festival posebna atrakcija, popraćen je i stranim medijima, a ne samo lokalnim pa mnoge kompanije prepoznaju priliku za sponzoriranje i promociju, a to nam potvrđuje i direktor.

“Istina je. Imamo i sponzorske potpore od Zagrebačke pivovare, firme koje se bave sladoledima i slično. Na osnovu tih sredstava radimo vrlo dobar dječji program, glazbeni program, likovni program.”

Program se odvija na slijedećim lokacijama: Trg bana Josipa Jelačića (početak Bakačeve ulice), Zrinjevac, Europski trg i u Ulici A. Cesarca, a festival će trajati sve do 22. kolovoza.

“Što se tiče ugostiteljstva, ove godine smo sve sveli na mikrorazinu, pa će biti jedna ugostiteljska kućica na Zrinjevcu koja će nuditi pića i napitke, i to je s obzirom na okolnosti sasvim dovoljno”, kaže Jaganjac.

Na samom kraju zaključuje: “Ove godine se pripremilo 100 sati programa za sve uzraste i različite ukuse. Posebno smo se posvetili dječjem programu koji će se održavati na Zrinjevcu, od 11 sati do večeri. U glazbenom programu održati će se dva nastupa popularnih Izraelskih umjetnika, čiji će koncerti biti u subotu i nedjelju. Osim toga, ove godine smo upravo zbog Covida-19, odlučili performanski dio značajno staviti u segment živih skulptura, koje će biti razmještene po različitim festivalskim lokacijama. Na koncu ćemo prvi put u suradnji s Indijskim veleposlanstvom prikazati cjelovečernji film također na Zrinjevcu.”

Ako se odlučite za ovaj festival, jedino što trebate ponijeti sa sobom je dobra energija i pozitivan duh!

festival
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook


Komentari