Počinje četvrto izdanje Art Zagreba! Središnje mjesto hrvatskog tržišta umjetnina okuplja društvenu kremu

Četvrto izdanje Art Zagreba otvara svoja vrata i održat će se od 15. do 18. rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V. Tom prilikom predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada.

Tako hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina, a posjetitelji će moći birati među radovima tridesetak umjetnika koji će biti predstavljeni na 17 štandova.

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti može se vidjeti na izložbi Petolik — opipljiva fantazija. Predstavljaju se studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti i gosti iz Kine sa CAA (China Academy of Art) , Hangzhou. Govorit će se i o promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, a prvi put Art Zagreb surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora.

Na rasporedu je i panel o fenomenu koji potresa tržište umjetnina, novom načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste — Neprenosivi žeton (NFT). Dalje, izložbom Početak:(de)konstrukcija predstavit će se novomedijska suvremena umjetnost jedanaest autora, a organizira se izložba Homo Faber, multimedijalnu izložbu koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologije I umjetnosti, a problemski u fokus postavlja čovjeka koji gradi oruđe, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist.

Takošer, izložbom Survival Kit nastoji se ispitati kako i s kojih polazišta pojedinac, odnosno autor reagira u ovakvoj situaciji dok u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, DPUH organizira predavanje Ljerke Dulibić na temu Provenijencija umjetničkog djela.

Bit će tu i izložbi o izolaciji, a govorit će se i o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina, a umjetnička organizacija Yelo predstavit će projekt Art Bubble / Art & Money zamišljen kao pop – up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, a u kojem je istaknuta zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a autori biraju.


Komentari