Počinje 31. izdanje Dana hrvatskog filma, ulaz je besplatan, a organiziran je i DHF buvljak te filmski kviz

Foto: Dhf.hr

Ovogodišnje izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, započinje u utorak, 10. svibnja u kinu Tuškanac. Svečano otvaranje festivala uz projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa održat će se u 20.30 sati.

31. Dani hrvatskog filma održat će se od 10. do 14. svibnja, a natjecateljski program uključuje 72 filmska uratka. Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade: Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

Pogled unatrag – Obnovljena baština popratni je program kojim DHF drugu godinu zaredom prostor daje restauriranim filmovima i ukazuje na antologijska djela naših renomiranih filmskih majstora. Filmovi su iz programa restauracije Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog filmskog saveza, a prikazuju se kao uvertira u posljednji natjecateljski program na projekciji u 21 sat. Iz programa Zagreb filma dolaze Putnik drugog razreda (1973.) Borivoja Dovnikovića Borda i Kuća br. 42 (1984.) Pavla Štaltera, kojima se ujedno odaje počast nedavno preminulim majstorima animacije, a slijede namjensko-obrazovni film iz predratne produkcije čuvene Škole narodnog zdravlja – Zapušteno dijete (1930.) Mladena Širole, kao i netom osvježena underground provokacija s potpisom Tomislava Gotovca iz zbirke Hrvatskog filmskog saveza – eksperimentalni film Kuda idemo ne pitajte (1966.).

Na završnoj večeri DHFa, u subotu, 14. svibnja u 21 sat na rasporedu je program Pogled unaprijed: NEUROMANTIS RELIGIOSA, projekcija i predstavljanje budućeg eksperimentalnog omnibusa u nastajanju Dalibora Barića, jednog od najplodnijih autora s eksperimentalno-animacijskoga krila kinematografije i višestruko nagrađivanog autora na Danima hrvatskoga filma. Uz gostovanje autora, prije završne ceremonije dodjele nagrada ovogodišnjeg DHFa, pretpremijerno predstavljamo tri filmske minijature sastavljene od raznovrsnih mnemoničkih fragmenata i Barićevih fantastičnih vizualnih izmišljaja, koje će biti dio tog neobičnog omnibusa.

Popratni program uključuje i promociju knjige Ane Đorđić, dugogodišnje suvoditeljice programa Filmska naSTAVa i predavačica metodike filma na Školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“. Kroz knjigu pod nazivom Film u školi, autorica se upustila u znanstvenoistraživački pothvat izazvan spoznajom da je filmska edukacija u srednjim školama zapuštena te da, unatoč vrijednim naporima pionirskih metodičara nastave filma, model filmske edukacije na srednjoškolskoj razini nikada nije usustavljen. Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 12. svibnja u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac, a uz autoricu će sudjelovati filmolozi Ilija Barišić i Nikica Gilić.

I novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa predstavit će se u sklopu DHF-a u petak, 13. svibnja u Maloj dvorani kina Tuškanac u 19 sati, kada će biti i održana i tribina o suživotu ove značajne filmske publikacije i hrvatskog filma, na kojoj će sudjelovati: Nikica Gilić (glavni urednik), Stipe Radić (izvršni urednik), Damir Čučić (novi suradnik) i Diana Nenadić (članica redakcije). Posljednjeg festivalskog dana, u subotu, 14. svibnja od 11 sati mala dvorana kina Tuškanac bit će otvorena za sve filmoljupce, knjigokupce, izdavače novih i skupljače antikvitetnih knjiga te predmeta vezanih uz film – kroz program DHF buvljak sve zainteresirane pozivamo na besplatnu razmjenu pročitane literature (knjiga, časopisa i priručnika) te drugih viškova iz kućne biblioteke i filmskih memorabilija. U razmjeni će sa svojim izdanjima sudjelovati i organizator, Hrvatski filmski savez, a očekuje odaziv i drugih izdavača koji objavljuju filmsku literaturu.

Zabavni program donosi filmski kviz pod nazivom Koliko poznajemo “mušice, krpelje i pčele” hrvatskoga filma?, koji će se održati u srijedu, 12. svibnja u prostoru Swanky Monkey Garden Bara (Ilica 50) od 19 do 21 sat. Teme i pitanja fokusirani su isklučuvo na hrvatsku kinematografiju i Dane hrvatskog filma, a postavljat će ih iskusna i poznata TV-lovkinja Morana Zibar.

Natjecateljski program se prikazuje u terminima u 17, 19 i 21 sat. Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica. Detaljnije informacije pronađite na www.dhf.hr

Komentari