POČINJE 19-ti ZAGREB FILM FESTIVAL: Pogledajte Kosovski film “Košnica” koji je prvi na repertoaru

Samir-Ceric-Kovacevic / ZFF

Počinje Zagreb Film Festival, najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj, koji će se od 14. do 21. studenoga održati na nekoliko zagrebačkih lokacija, ove godine pripremili su još zeleniji program za Zagrepčane koji su dugo iščekivali ovaj događaj.

Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom (natjecateljskom) festivalskom programu dosad su se natjecali nekadašnji debitanti, a danas veliki redatelji poput Stevea McQueena, Cristija Puiua, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Sofie Coppole, Floriana Henckel von Donnersmarcka, Toma Forda, Taike Waititija, Jeffa Nicholsa i drugih, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

Ovogodišnjim zelenim programom ZFF-a potiče se recikliranje, smanjenje upotrebe papira i plastike, a za publiku su pripremili niz tematskih programa i pogodnosti.

Program će se odvijati u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.
Prvi film emitira se u nedjelju, u večernjim satima a riječ je o Kosovskom filmu ”Košnica”. Riječ je o istinitoj priči o mladoj udovici Fahrije koja, unatoč osudama i prevladavajućem osjećaju beznađa, u srcu kosovskog patrijarhata započinje vlastitu proizvodnju ajvara i uzrokuje pravu malu žensku pobunu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HIVE (@hive.film)

Fahrijin muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu. Godinama kasnije, pčele koje je uzgajao prestaju proizvoditi med. Prisiljena pronaći novi izvor prihoda, Fahrije polaže vozački ispit i počinje prodavati domaći ajvar u gradu. No patrijarhalna seoska zajednica njezinu domišljatost i ambiciju dočekuje agresivnim otporom. Ignorirajući napade, Fahrije ustraje u svojim naporima i udružuje snage s ostalim ženama kako bi se međusobno osnažile i postale neovisne.
Film je na Sundanceu pomeo publiku i žiri, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu.

Komentari