Počeo je Špancirfest, jedan od najboljih uličnih festivala nadomak Zagreba

Što biste učinili da hodajući ulicom ugledate glasovir koji visi osam metara iznad zemlje? Izgledno je što nikako ne biste – popeli se na njega i zaplesali. No, čini se da bi netko ipak razmislio dvaput. David Moreno i Cristina Calleja rado se s visećim glasovirima hvataju ukoštac pa dok Moreno svira, Calleja pleše unutar njegovih okvira. Ovi Španjolci šokirali su posjetitelje Špancirfesta prije šest godina, ali i 2013. godine. S novim, još nevjerojatnijim performansom „Flota…dos“ vraćaju se i ove godine.

“Postoji li netko tko nije maštao o tome kako je letjeti? Njegujemo ideju da za vrijeme našeg showa cijeli svijet stane na trenutak te da ljudi zaborave svoje brige. Da glazba ima moć ispoljiti ono najbolje u nama i pokazati nam lijepu stranu života. Inspiracija za ovaj performans došla nam je kroz ljubav jer snažno vjerujemo da ona može promijeniti i nas i svijet koji nas okružuje”, opisao je Moreno.

Ulični program je srce i duša Špancirfesta. U svojem slavljeničkom izdanju, Špancirfest donosi najbogatiji ulični program do sada, sazdan od gotovo 150 izvedbi – performerskih izvedbi i glazbenih nastupa “heroja ulica Špancirfesta”. U posljednjih 19 godina Špancirfesta, varaždinske su ulice ukrasili ulični akrobati sa svih kontinenata… osim Antarktike!

Glazba u pokretu

U grad bicikala, u njegovu najstrožu pješačku zonu, stiže glazbeni show na kotačima za kojeg će se nadležne zamoliti da malo zažmire. LaDinamo ili Funk u pokretu ili Glazba na kotačima je jedinstveni bend koji svira vozeći se ili vozi svirajući, morat ćete sami provjeriti.

Jednostavno je nemoguće imati previše bubnjarskih uličnih izvođača pa ih Špancirfest u svojem 20. izdanju zato ima čak dva. Brincadeira stiže iz kozmopolitske Barcelone, prepuni su strasti i energije kojom će napuniti i prepuniti svakoga tko im se nađe na putu na ulicama Špancirfesta.

A tu su i Stickstoff, a žanrovski je teško svrstati ovaj hipnotički bubnjarski show u neku ladicu. Perkusijsko-vizualni show koji oduševljava gledatelje na svim kontinentima. Njihovi nastupi, a održali su ih više od 700, doprijeli su do milijuna gledatelja, a toj se brojci možete pridružiti i vi, ako ih uhvatite na predivnim ulicama Varaždina na jubilarnom Špancirfestu.

Što je Špancirfest bez štulaša? Nastupi gracioznih, ludih, spretnih ili neobičnih štulaša najstarija su tradicija Špancirfesta, a ove godine ju nastavljaju Danzanti Teatra Pavana. Graciozne, ali temperamentne dame defilirat će i plesati varaždinskim ulicama donoseći dah južnjačke strasti na prepuni i vrući Špancirfest. Dašak egzotike upotpunit će svakako i “visoka” ekipa Stelzen-Arta koja je ove godine pripremila show “Ara World” uz koji ćete možda, bar na trenutak, maštati o romantičnom bijegu.

20 godina postojanja

Jesmo li spomenuli da Špancirfest ove godine slavi 20 godina postojanja? Stoga je idealno da mu se još jednom vrati performerski starosjedioc koji iza sebe ima više od 20 godina ulične svirke – Cigo One Man Band!

On je jedan od najstarijih prijatelja Špancirfesta, a na festivalu je nastupio čak sedam puta te predstavlja domaću performersku scenu. Divan je i krasan, zabavan i jako talentiran. Def, fus, gungru, šuške iz Indije, bubanj na nozi, gitara, ‘jajca’, trubica, harmonika. Sve su ovo instrumenti kojima Cile stvara dojam mnogoljudnosti njegova benda u malom.

“Čast mi je biti pozvan na jubilarnu godinu festivala. To mi govori da sam ostavio dobar dojam i puni moj ego. Rijetko se dogodi da performer dođe na festival i osjeti da je cijeli grad ponosan na njegov nastup – od prodavačice u pekari do boema s pivom u ruci ispred lokalnog dućana”, rekao je Cile. Volite li sve što predstavlja ulični program Špancirfesta, Cigu i njegovih 25 kila opreme na leđima ne smijete zaobići.

Čuvanje okoliša može biti i zabavno! Kako? Pa recimo, jedna od zgodnih ideja stoji iza Sol Cinema – kina upogonjenog sunčevom energijom. Mala kućica s crvenim tepihom, osam odraslih osoba (ili nešto više klinaca), sunce, kokice i jedinstveni ekološki filmski doživljaj može početi.

Uz novo-staru gardu uličnih akrobata koji su već nauljili svoje štule, ispeglali kostime i uredili frizure, može početi vaša nova špancirerska avantura i to od 17. do 26. kolovoza. Mjesto znate, osjećaj koji će vas preplaviti znate, a sada i za ulični program – znate!


Komentari